GM kukuřice poprvé v supermarketech v USA

V létě 2012 bude na trh v USA uvedena geneticky modifikovaná kukuřice cukrová. Spotřebitel tak bude mít poprvé možnost koupit geneticky modifikovanou potravinu přímo v obchodě. Jak oznámil portál TransGen, přibývají ale i zde kritické hlasy a požadavky na označování GMO.

Odrůdy kukuřice cukrové společnosti Monsanto disponují stejným genovým konstruktem s genem pro rezistenci vůči škůdcům nebo herbicidům, který je v Severní Americe obsažen ve většině běžných odrůd kukuřice. Kukuřice cukrová se v USA pěstuje pouze na 140 000 ha, což je jen zlomek celkové plochy kukuřice (35 mil. ha).

S výjimkou již řadu let používané geneticky modifikované papáji z Havaje je kukuřice cukrová první nezpracovanou potravinou, která pochází přímo z geneticky modifikované rostliny a je bezprostředně konzumována.

Odpůrci genových technologií nyní chtějí vyvinout nátlak na velké obchodní řetězce, aby modifikovanou kukuřici cukrovou nezahrnovaly do svého sortimentu. Řetězce Whole Foods a Trader Joe's již přislíbily, že GM kukuřici cukrovou nebudou prodávat. Odpůrci se proto obracejí především na řetězec Wal Mart. V mnoha městech již před supermarkety proběhly protesty.

Současně se stále hlasitěji ozývají hlasy požadující označování GM produktů. Podle průzkumu se pro jejich označování vyslovilo 90 % dotázaných. Základním právem každého spotřebitele je možnost učinit informované rozhodnutí o tom, co konzumuje, míní také řada poslanců.

Úřady oproti tomu chtějí zachovat dosavadní označování produktů. Upozornění na etiketě je opodstatněné jen tehdy, pokud použití genové technologie u potraviny vedlo ke změně obsahových látek nebo vlastností.

V současné době přibližně tři čtvrtiny všech potravin zpracovávaných v USA obsahují příměsi GMO, cituje portál TransGen americké odhady.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-805524.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info