Sucho vládne Jihomoravskému kraji. Poškodilo už letošní úrodu

Poslední drobný déšť 10. března a pak už šestnáct dní ani kapka. A minimálně do čtvrtka také ne. Jižní Morava trpí na přelomu zimy a jara neobvyklým suchem. Na poplach bijí hasiči a zemědělci. Ti první vyjíždějí k neobvykle mnoha požárům, druzí se pak bojí o úrodu.

Vadí nejen současné sucho a vítr, který ještě jako fén vysušuje pole, ale také nedostatek sněhu v zimě. „Oproti minulým rokům je sucho extrémní. Obiloviny zasychají. Už teď je jasné, že bude nižší úroda. Ozimní ječmeny budeme zaorávat a výpadky čekáme i u pšenice. Zasychají totiž i odnože. Takže i kdyby napršelo a obilí nezaschlo celé, bude na jednom stéble jen jeden klas,“ děsí se předseda Zemědělského družstva z Bulhar na Břeclavsku Antonín Osička.

Podle ředitele Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromíra Musila jsou různé části kraje různě zasaženy. „Vláhový deficit je znát především na jihu, kde vůbec nebyl sníh. Na vysočině to je snad lepší,“ poznamenal Musil.

S podobnými problémy se budou potýkat i u Brna. „Sucho je velké. I my budeme některé ozimy zaorávat. Problémy s vláhou už začíná mít i řepka, která má přitom hluboký kořen. Rostliny melou z posledního, vše se bude lámat tento a příští týden. Pokud nezaprší, nebude nic,“ konstatoval ředitel Agro Tuřany Pavel Soukup.

Klíčové dny? Ty nejbližší

Nejbližší dny považuje za klíčové také předseda vyškovské společnosti Agros Dědice Cyril Sigmund. „U nás zatím mají plodiny seté na podzim dostatek vláhy díky rozvětveným kořenům. Je ale otázka týdne, kdy vyschne i tato hlubší vrstva. Očekáváme také problém s jařinami, tedy obilím setým až na jaře. Ale pokud budou dubnové srážky alespoň v normálu, je ještě šance, že škody nebudou velké,“ doufá Sigmund.

Ze zemědělců jsou zatím klidní jen vinaři. Ale ani oni ne úplně. „Réva má kořeny dost hluboko. Pouze pokud bude extrémní sucho po celý rok jako v letech 2003 a 2004, může to mít vliv na mladší vinice s méně zakořeněnými rostlinami. Mohou mít menší bobule, menší obsah cukrů a kyselin a tedy méně chutí,“ řekl šéf vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Meteorologové zatím mají pro zemědělce jen malou naději na zlepšení. „Do čtvrtka asi pršet nebude vůbec. Ve čtvrtek nanejvýš ojedinělé přeháňky, ale spíše také beze srážek. V pátek a v sobotu budou přeháňky četnější, nicméně deficit to zatím nevynahradí. Srážky budou spíše slabší,“ upozornil Milan Šálek z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

I přes nepříznivou předpověď zemědělci stále doufají. „Jsem optimista. Příroda je mocná čarodějka a už několikrát nám pomohla,“ věří Jan Fencl ze Slováckého statku na Hodonínsku.

Zatím není jasné, zda případná neúroda bude mít vliv na ceny potravin. „Předpokládám, že plošné zdražování potravin nenastane. Ceny obilí totiž stanovují světové trhy a český trh je příliš malý na to, aby je u nás výrazněji ovlivnil. Navíc jsou celkově závislé na jiných vstupech než jen na cenách obilí,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Hasiči mají napilno

Neobvyklé sucho komplikuje život také hasičům. Zatímco za normálních podmínek během dne nemusejí vyjet k více než deseti požárům denně, v posledních dvou týdnech mají na svém kontě několikanásobně více zásahů. „Práci nám přidávají lidé, kteří i přes zákaz krajského úřadu rozdělávají ohně na místech jako jsou lesy, pole či louky. O tomto i minulém víkendu jsme tak museli vyjet k více než stovce požárů,“ upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Dodal, že například v pondělí se sedm jednotek hasičů celé odpoledne potýkalo s požárem trávy a chatek v brněnských Řečkovicích. „Na místo jsme povolali i vrtulník,“ podotkl Haid.

Autor: Petr Jeřábek

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info