Majitel plzeňského Stocku zvýšil zisk o čtyři procenta

Společnost Stock Spirits Group se sídlem v Lucembursku, která vlastní i největší českou likérku Stock Plzeň-Božkov, zvýšila loni zisk před zdaněním meziročně o téměř 4 % na rekordních 63,9 milionu eur (přibližně 1,57 miliardy korun). Tržby klesly o 2 % na 295 milionů eur. Skupina se podle svého výkonného šéfa Chrise Heatha musela vypořádat se slábnoucí poptávkou a významným růstem vstupních nákladů. „Dokázali jsme si udržet, v některých případech i posílit, vedoucí pozici našich nejdůležitějších značek na klíčových trzích,“ poznamenal Heath.

Aktuální čísla pouze za Českou republiku nejsou k dispozici. „Stock Plzeň jakožto dceřiná firma mezinárodní skupiny své výsledky samostatně nekomentuje,“ uvedl pro Euro.cz finanční ředitel Pavel Mucha.

Plzeňská firma již dříve zveřejnila alespoň informace o prodejích, které loni vzrostly o 3,7 % na téměř 27,5 milionu litrů lihovin. Dle Muchy se jedná o druhý nejlepší výsledek v historii likérky. „Vyšší úroveň prodejů jsme dosáhli jen v roce 2009, tehdy ovšem odbyt táhlo masivní předzásobení obchodníků před očekávaným růstem spotřební daně,“ vysvětlil finanční ředitel.

Podíl Stocku na českém trhu stoupl loni na 40 %. „Jako jedna z mála firem v oboru jsme dokázali čelit všeobecnému útlumu poptávky po lihovinách, který u nás panuje již několik let,“ doplnil Mucha. Celkový trh lihovin v Česku totiž poklesl zhruba o 4 % a letos se předpokládá další zhruba 3% propad.

Z obchodního rejstříku je možné zjistit starší hospodářské výsledky plzeňské společnosti. V roce 2010 vykázala tržby 1,88 miliardy korun a čistou ztrátu 90 milionů, kterou podle Muchy ovlivnily finanční náklady z bankovních a vnitrofiremních úvěrů v cizí měně vyplývajících ze strategie mateřské firmy a také odpisy opravné položky k majetku, která vznikla při akvizici současným majitelem.

Stock Group vyvíjí obchodní aktivity v padesátce zemí světa, nicméně většinu svých příjmů generuje ve střední Evropě. Kromě Česka je také jedničkou trhu s lihovinami v Polsku. Výrobní závody vlastní v těchto dvou zemích a ještě v Itálii. Skupinu ovládá americký investiční fond Oaktree Capital Management.

K nejznámějším výrobkům Stocku Plzeň patří fernet a tuzemák Božkov. Loni podnik přišel na trh s novinkami Fernet Stock Z Generation či vanilkovým vaječným koňakem. Nové produkty chystá i letos. „Podrobnější informace však můžeme prezentovat až ve chvíli, kdy konkrétní výrobek skutečně uvádíme na trh,“ vysvětlil Mucha. V Česku firma prodává i značky ostatních firem ze skupiny, třeba vodku Amundsen nebo whisky Tullamore Dew.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info