Výhodný systém pro ošetření brambor před skladováním

V Kanadě byl uveden systém pro ošetřování brambor před skladováním, který aplikuje fungicidy a inhibitory rašení v jemné mlze. 

Aplikování fungicidů nebo inhibitorů rašení, když jsou brambory umístěny ve skladu, jsou samozřejmá řešení, ale problémem je aplikace nebo množství použitého přípravku. 

V roce 2010 společnost Mankar Distributing Inc. ve Woodstocku v provincii Ontario uvedla systém Mafex ULV Fine Spray Unit pro pěstitele brambor. Tento snadno použitelný systém navržený pro aplikaci tekutých pesticidů a inhibitorů rašení v jemné, téměř neviditelné mlze byl široce testován v dalších zemích pěstujících brambory po více než 30 let. Objem přípravku aplikovaný systémem Mafex ULV (ULV znamená Ultra Low Volume) je velmi nízký, takže brambory nevypadají vlhké, když přicházejí do skladu. Pěstitelé mohou dokonce zapochybovat o dostatečném pokrytí plodiny přípravkem. 

Když v kanadské společnost Sunrise Potato Storage Ltd. začali aplikovat fungicid  systémem Mafex, nebyli si jisti, že tento přípravek brambory dostatečně pokryl, protože ty  stále vyhlížely suché. Toto je první rok, kdy společnost Sunrise používala systém Mafex. Nyní očekává výsledky zimního skladování brambor. 

Společnost Mankar Distributing Inc., která uvedla Mafex do Kanady, tvrdí, že hlavní výhodou pro pěstitele je uniformnější pokrytí celého povrchu bramboru a snížené množství vlhkosti aplikované na brambory. Rovněž existuje méně odpadu používáním tohoto systému, protože neexistuje žádný odtok kvůli používání vhodného objemu vody míchané s přípravkem. 

Mafex je univerzální malý stroj. Je přenosný a upravitelný a je možné regulovat množství aplikovaného přípravku. Vydává tak jemnou mlhu, že brambory nezůstanou vlhké. 

Mafex pracuje systémem odstředivé síly a využívá rotační disk, který distribuuje zhruba 30 milionů kapiček na mililitr tekutiny. Kapičky jsou ukládány rovnoměrně prostřednictvím vertikálního vzdušného proudu, činností disku a pohybem brambor na pásu (pásovém dopravníku). Jednotka také dává varování, jestliže se postřikování zastaví, aby se zabránilo nedostatečnému množství přípravku vycházejícího na plodinu. Systém má také počítač, který umožňuje operátorovi kontrolovat objem aplikovaného přípravku a sledovat činnost atomizéru. 

Pěstitelé skladující přes zimu brambory a kteří se obávají rašení a hniloby, shledávají, že Mafex jim poskytuje více jistoty, že plodina přežije dlouhé měsíce skladování. Skladováním sušších brambor je sníženo riziko chorob a běžných problémů skladování.

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info