Zemědělství se nevyhne chytrá revoluce, jinak neuživí další miliardy lidí

Zemědělství musí prodělat v nejbližších letech radikální proměnu, aby bylo schopnost uživit za třináct let další dvě miliardy lidí. Uvedli to účastníci konference Planeta pod tlakem. Zprávu připravila Komise pro udržitelné zemědělství a klimatické změny. Informovala o ní BBC.

Šéf komise profesor John Beddington varoval, že se musí radikálně rozvinout zemědělství, má-li během třinácti let uživit další miliardu lidí, která na zemi přibude, a současně vymýtit hlad a podvýživu, kterou nyní trpí také miliarda lidí.

„Nemůžete užívat stejné zemědělské techniky, jaké se používaly dosud, protože výrazně přispívají k emisím skleníkových plynů na celém světě,“ řekl Beddington . Podle něj asi třetina skleníkových plynů pochází od zemědělců, i když se toto číslo obtížně odhaduje.

Právě klimatické změny by mohly vést k tomu, že během příštích padesáti let poklesne produkce obilovin v Jižní Asii na polovinu. Ohrožena je i produkce v Sahelu.

Nové zemědělství

„Potřebujeme vyvinout zemědělství, které nebude zhoršovat klima a bude poskytovat větší výnosy bez toho, aby bylo provázeno emisemi skleníkových plynů," řekl profesor.

Každý region přitom potřebuje zcela jiný přístup, uvedla Christine Negrová, která koordinovala práci komise. „Ve vyspělých oblastech je to ekologické zemědělství, uvedla. Tam, kde se používají geneticky modifikované plodiny, je nutné zajistit bezpečnost.

Cílem je dosáhnout trvalého rozvoje, rostoucích výnosů a přitom minimalizovat dopady na životní prostředí.

Počítá proto s pracemi v malých komunitách. Zmíněno je budování malých zavlažovacích systémů. Připomenuta byla Indie, která garantuje zaměstnanost v rurálních oblastech i vietnamský program pěstování rýže bez orby, což znamená úsporu paliv. Mají o něj zájem kvůli růstu ceny benzínu i v Arizoně. Stejnou metodu lze uplatnit i u pěstování sóji.

Negrová ale také uvedla, že je důležité je omezit plýtvání potravinami: „Čím méně budeme plýtvat potravinami, tím méně jich musíme produkovat a tím méně vzniká skleníkových plynů.Na konferenci také varovali, že ubývá zemědělské půdy, protože se rozrůstají města severoamerického předměstského typu. [celá zpráva]

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info