Billa a Meinl se pokutě za kartelovou dohodu nevyhnou, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu v celkové výši 43,35 milionu korun, kterou v roce 2007 uložil za kartelovou dohodu antimonopolní úřad obchodním řetězcům Billa a Julius Meinl. Vyplývá to z webu soudu, odůvodnění soud nezveřejnil.

Kartel obchodních řetězců se údajně odehrál v letech 2001 a 2002. Původně měly firmy zaplatit 51 milionů. ÚOHS ale sankci musel přehodnotit na popud brněnského krajského soudu. Větší část pokuty dostala Billa, a to 23,8 milionu.

Řetězce Billa a Julius Meinl mezi sebou podle antimonopolního úřadu slaďovaly nákupní ceny a obchodní podmínky pro dodavatele. Vyměňovaly si informace o cenách a bonusech od dodavatelů, porovnávaly je a požadovaly pak shodné podmínky. Navíc chtěly po distributorech i kompenzace na vyrovnání rozdílů.

Součástí smluv s distributory byl i takzvaný alianční bonus, jenž měl zaručit stejný sortiment v obou sítích. Pokud dodavatel s těmito podmínkami nesouhlasil, hrozilo mu, že obchody odstoupí od smlouvy. Řetězce na tom podle ÚOHS chtěly vydělat, ovšem na úkor distributorů i zákazníků.

V té době měly řetězce dohromady asi třináctiprocentní podíl na trhu. Meinl měl 90 prodejen, Billa kolem 70. Pokutu úřad počítal podle finanční síly firem a aktivity v rámci kartelu.

Ztrátový Julius Meinl se v roce 2005 rozhodl odejít z Česka a svých téměř 60 zdejších obchodů prodal konkurenční společnosti Ahold Czech Republic.

Supermarkety Billa patří společně s diskontními prodejnami Penny Market do německé maloobchodní skupiny REWE Group.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info