Nevíte, co se zbytky jídla? Pořiďte si slepici, radí Francouzi

V zemích EU každoročně stoupá objem vyhozených potravin, které ještě nejsou zkažené a mohou být stále konzumovány. Aby zabránili zbytečnému plýtvání jídlem, přišli obyvatelé francouzské vesnice Pince s nápadem, aby místní domácnosti začaly chovat slepice. Jedna slípka je prý schopná zlikvidovat až 150 kg domácího odpadu ročně.

Podle statistik Evropské unie každým rokem skončí v popelnici až 89 milionů tun nezkažených potravin. V přepočtu na osobu to dělá 179 kg. 

Pokud se ke všemu tento nepříznivý trend nepodaří zastavit, nebo při nejmenším alespoň zpomalit, do roku 2020 toto číslo vzroste ještě o 40 %, tedy na 126 milionů tun. Evropský parlament proto na začátku roku vyzval Evropany, aby zbytečné vyhazování potravin snížili do roku 2025 o polovinu (EurActiv 20.1.2012). 

Zatímco je k tomu podle europoslanců mají přesvědčit cílené informační a osvětné kampaně na národní i evropské úrovni, francouzská vesnice Pince v severozápadní Francii se na to rozhodla jít jinak. 

Zastupitelstvo obce, které vzalo situaci do svých rukou, totiž obyvatelům vesničky nabídlo, že jim daruje slepice. Spočítalo si totiž, že každá slípka je schopná sezobat až 150 kg domácího odpadu ročně a navíc k tomu bude snášet vajíčka. 

Pokud se domácnosti rozhodnou, že nové přírůstky do rodiny přijmou, mohou se na ně podle informací BBC těšit už na podzim. 

„Nejprve šlo o vtip,“ připustila kurióznost myšlenky starostka obce Lydie Pasteur. „Později jsme si ale uvědomili, že jde o celkem dobrý nápad,“ dodala (citována francouzskou televizí France 3 TV).  

Podle jejích slov už z přibližně 20 rodin, které Pince obývají, o slípky zájem projevily dvě třetiny.

Nejde o originální nápad 

Nutno podotknout, že francouzská vesnice Pince není zdaleka první obcí, která se rozhodla situaci s organickým odpadem domácností řešit tímto způsobem. 

Již v roce 2010 se o něco podobného pokusilo belgické městečko Mouscron, které mezi své obyvatele rozdělilo 50 slepic. Zároveň je vybavilo návodem, jak se o opeřence vhodně starat, a přimělo je slíbit, že v průběhu dvou let noví členové rodiny neskončí na talíři. 

O tom, zda se objem odpadu v domácnostech díky slepicím snížil, zpravodajské agentury už neinformují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info