Potraviny pro zdravý životní styl dostanou logo zeleného jablka

Potravinám, které odpovídají zásadám zdravého životního stylu, začalo udělovat občanské sdružení Zdravá potravina spolu s Aliancí výživových poradců logo v podobě zeleného jablka s nápisem Zdravá potravina.cz. ČTK to sdělil předseda sdružení Rudolf Náprstek. Logo je určeno pro potraviny, které splní kritéria pro nutriční složení, původ či srozumitelnost informací na obalu. Podle kritiků je exploze značení taková, že lidé se v nich brzy už nevyznají.

"Je to jediné logo, které se dívá na potravinu z více pohledů a hodnotí ji jako celek podle zásad zdravého životního stylu," uvedl Náprstek.

Seznam potravin s logem a kompletní znění hodnoticích kritérií je na www.zdravapotravina.cz. Značení zatím získalo 70 potravin, dalších 300 prochází hodnocením. V databázi je 7500 potravin, které o logo soutěží.

Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy ČTK řekl, že pro spotřebitele je důležité, co se hodnotí, z jakého pohledu a kdo to dělá. Uvedl, že je už řada značení zavedených jako Regionální potravina nebo Vím co jím. Není si jistý, zda je nutno přicházet s dalšími novými značeními.

"Velmi přínosné by bylo, kdyby se v ČR více rozšířily výrobky, které složením odpovídají v EU schváleným výživovým konstatováním a veřejnost byla informována o tom, co znamenají ve vztahu ke složení potraviny značení se sníženým obsahem nasycených mastných kyselin či se zvýšeným obsahem vlákniny," uvedl Suchánek.

Občanské sdružení chce podle Náprstka propagovat zdravé potraviny, informovat veřejnost o zdravé výživě a zdravém životním stylu. "Nepropagujeme žádnou konkrétní dietu ani zaručený způsob hubnutí, ale poskytujeme co nejaktuálnější, přesné a ověřitelné informace. Je na zvážení každého návštěvníka webu, jak je využije," uvedl.

Občanské sdružení provozuje několik webů, na webu emulgatory.cz je seznam éček a potravin, které je obsahují. Web je propojen s databází chemievjidle.cz. Výživové rady jsou na zdraverecepty.cz a zdraveprodejny.cz, funguje i aplikace pro telefon nutriatlas.cz.

Do všech databází může přispívat veřejnost, může přidat další potraviny, recept nebo prodejnu. Informace ověří správce, pokud je schválí, objeví se veřejně přístupné na internetu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info