Staropramen zřejmě koupí Japonci. Za StarBev dají 56 miliard

Japonský pivovar Asahi je blízko dokončení dohody o koupi východoevropské pivovarnické skupiny StarBev, jejíž součástí jsou i Pivovary Staropramen, od soukromé investiční firmy CVC Capital Partners. Dohoda by mohla být oznámena již příští týden a cena se má pohybovat kolem tří miliard dolarů (55,7 miliardy korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

Podle zdroje obě strany pracují na závěrečných detailech dohody. Zdroj však také varoval, že věci se mohou ještě změnit a závěrečný termín oznámení dohody nebyl stanoven.

StarBev vznikla v prosinci 2009, kdy společnost CVC Capital Partners převzala pivovary ve střední a východní Evropě skupiny Anheuser-Busch InBev. Firma dostala jméno StarBev podle českého Staropramenu. Anheuser-Busch InBev má stále právo být prvním zájemcem při případném prodeji skupiny, podle zdrojů však nemá zájem pivovar odkoupit zpět.

CVC nabídla firmu StarBev k prodeji poté, co ji oslovilo několik pivovarů, včetně firem Asahi, Carlsberg, SABMiller a Heineken. Na počátku tohoto měsíce agentura Reuters uvedla, že Asahi je favoritem aukce na koupi StarBevu.

StarBev vlastní pivovary V České republice, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku, Srbsku a Černé Hoře. Obchodní aktivity má též v Bosně a Hercegovině a na Slovensku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info