Problém výskytu žaludečních vředů u prasat

Žaludeční vředy a jejich předstupně jsou velkým problémem moderní produkce prasat v hlediska zdravotního stavu a také dobrých životních podmínek zvířat, jak dokládá řada výzkumů publikovaných v uplynulých letech. V případě, že prasata ve výkrmu trpí žaludečními vředy, stoupá riziko, že onemocní zánětem plic desetkrát vyšší než u zdravých prasat.

Obšírný referát na toto téma přenesl profesor veterinární fyziologie Holger Martens z berlínské univerzity na 11. zasedání Zemědělské a veterinární akademie se sídlem v německém v Göttingenu. Profesor Martens především zdůraznil, že prasata jsou všežravci a tím se na jejich jídelníčku postupně v průběhu roku objevovala krmiva v závislosti na ročním období – rostliny, byliny, semena, kořeny, ovoce, zelenina, ořechy, drobní živočichové a kromě celé řady dalších věcí i zdechliny. Kromě toho trávila prasata v přírodním prostředí mnoho hodin denně hledáním potravy. Za podstatu tohoto typu výživy a příjímání potravy je nutné považovat to, že přijatá krmiva – i když v různé míře – vynikala strukturou (nikdy ve formě mouky) a především se také zpravidla nevyznačovala vysokou koncentrací energie. Díky častému příjmu potravy zůstával žaludek prasat jen velmi zřídka prázdný.

Jaké důsledky má v dnešní době používaný systém krmení prasat, které je chudé na strukturu a naopak velmi bohaté na energii na zdravotní stav žaludku je možné se dočíst v pojednání prof. Martense v originálním znění (PDF).

Magengeschwüre beim Schwein: Ein Problem des Tierwohls, welches zu lösen ist

www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info