Svět: plocha v ekologickém zemědělství: 37 milionů hektarů

Na světe je do certifikované ekologické produkce zařazeno 37 milionů hektarů zemědělské půdy. Tyto statistické údaje pochází z dvanáctého vydání publikace „The World of Organic Agriculture“ a jsou založena na datech z roku 2010. 

Největší nárůst ploch v Evropě

Největší nárůst ploch v ekologickém zemědělství proběhl v roce 2010 v Evropě, kde se plocha zvýšila o 0,8 milionu hektarů a dosáhla celkem 10 milionu hektarů. Naopak, k poklesu došlo v Asii. Celkově se ale světové plochy v ekologickém zemědělství ve srovnání s rokem 2009 nezměnily.

Došlo k nárůstu ploch orné půdy a půdy s trvalými kulturami, jako jsou sady a vinice, o 6 procent. Na orné půdě se pěstují především obilniny (2,5 milionu hektarů), olejniny (0,5 mil ha) a zelenina (0,3 mil ha). Klíčovými trvalými kulturami v ekologickém zemědělství jsou káva (0,7 mil ha), olivy (0,5 mil ha) and kakao (0,3 mil ha).

Třetina ploch ekologického zemědělství se nachází v Oceánii (;3 %), následuje Evropa (27 %) a Latinská Amerika (23 %). Největší plochy leží v Austrálii (12 mil ha), následuje Argentina (4,2 mil ha) a USA (1,9 mil ha). Největší podíl na celkové zemědělské ploše dosahují plochy v ekologickém režimu na Falklandských ostrovech (36 %), Lichtenštejnsku (27 %) a Rakousku (20 %).

Na celém světě je registrováno celkem 1,6 milionu ekologických farem, z nich 80 procent leží v rozvojových zemích. Země s největším počtem biofarem jsou Uganda, Mexiko a Etiopie.

Zdroj: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), http://www.fibl.org/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info