Müsli tyčinky s označením biopotraviny

Ani tentokrát nevynecháme putování za bio potravinami. Ostatně s tímto názvem vydala k novému roku Agrární komora ČR spolu s řetězcem Billa brožuru s tímto názvem, přesně jde o Bio putování. V brožuře najdete inspiraci, kam za bio potravinami. 

Je tam totiž popsaná ve stručnosti historie hezké řádky firem, které se tomuto programu věnují a najdete tam typy, kam se vydat za těmito zdravými dobrotami. Navíc, není nutné jezdit do podnikových prodejen těchto firem nebo na farmy k sedlákům, kteří bio sýry a bio uzeniny a maso nebo stoprocentní bio šťávy z ovoce a zeleniny produkují. Všechny popsané bio potraviny z českých zdrojů a od českých producentů najdete v regálech Billy. O tom také společný projekt agrární komory a řetězce Billa je. Co nejvíc českých bio potravin dostat do regálů tohoto supermarketu.

Jsou to i müsli tyčinky, jejichž výrobu zahájila firma Úsovsko se sídlem v Klopině na Olomoucku v září roku 1991. První vyrobenou tyčinkou byla tyčinka Šťavnatá, která patří i v dnešní době mezi nejoblíbenější. První BIO tyčinku tam vyrobili v roce 2004 a to znamená, že výroba BIO tyčinek běží již 8 let. Od začátku výroby bylo v Klopině vyvinuto přes osmdesát různých druhů tyčinek, z nichž BIO výrobky jsou zastoupeny 10 příchutěmi. Müsli tyčinky se vyrábí na dvou výrobních linkách z Nizozemska a za dobu své existence na trhu dosáhly značné obliby nejen v ČR, ale také v zahraničí. Vyvážejí se do do Polska, Slovenska, Maďarska, Ruska, Litvy, Lotyšska, a dalších evropských zemí. Müsli tyčinky FIT, FIT fruit, FIT zlatá, FIT fruitík, FIT BIO a FIT fruit BIO mají nejen lahodnou chuť, ale jsou i zdravé pro spotřebitele všech věkových skupin. Tyčinky jsou vysoce oceňovány na mezinárodních potravinářských výstavách.

Müsli tyčinky Fit BIO vám nabízí všechny výhody jako tyčinky Fit müsli, ale s tyčinkami Fit BIO si můžete být jistí, že konzumujete kvalitní a zdravé biopotraviny, protože všechny ingredience jsou vypěstované v ekologickém zemědělství, bez použití syntetických hnojiv a pesticidů. Zemědělská a potravinářská společnost Úsovsko spolu s dceřinými společnostmi obhospodařuje celkem přes 14 tisíc hektarů zemědělské půdy v okresech Šumperk, Olomouc a Přerov. Pěstuje obiloviny, přičemž nosnou plodinou je pšenice ozimá, ječmen jarní a oves bezpluchý , tedy plodiny nutné i pro tuto výrobu. Úsovsko má ale i vlastní sady. Střediska sadů jsou ve Veleboři, Libině a Kozově. Pěstují se tam především jablka, višně a rybíz. Na ploše 377 ha se ročně vyprodukuje až 7 700 t čerstvého ovoce. Celá výroba je od roku 1994 zapojena do Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce s právem užívání ochranné známky SISPO na veškerou produkci. Za slovem integrované pěstování se skrývá pojem ekologické zemědělství nebo také šetrný přístup v rostlinné produkci, což je už jen stupínek k bio produkci. Na ni se zaměřují sady Libina a Kozov . A právě toto ovoce se pak používá do bio müsli tyčinek.

A kdo rád mlsá a přitom chce zůstat štíhlý, pak mu Úsovsko nabízí FIT fruit BIO jahoda & FIT fruit BIO višeň - dvě zcela nové příchutě BIO tyčinek z řady fruitů. Technologická výroba fruitů je zachovaná, jen všechny suroviny jsou v BIO kvalitě. Podíl ovoce je opět vyšší než 40 %, u fit fruitu bio jahody je 44 % a ve višni 43,5 %. Obě hlavní suroviny jsou z řady lyofilizovaného ovoce. Lyofilizace je náročný proces sušení ovoce mrazem, při kterém jsou zachovány všechny pozitivní vlastnosti čerstvého ovoce. V jednom kusu tyčinky fit fruitu BIO jahoda 23 g je obsaženo až 26 g čerstvých jahod a v jednom kusu fit fruitu BIO višně 23 g až 11 g čerstvých višní. Velké množství ovoce v těchto tyčinkách uvidíte sami už na první pohled. Tyčinky fit fruit BIO jsou ideálním zdrojem vlákniny, vitamínu a minerálů, s nízkým obsahem glykemického indexu, prostě energie bez výčitek. Chutnají výborně a jak doporučují lékaři, jsou skutečně zdravé. A právě ovoce v müsli tyčinkách je upravené velmi šetrným způsobem a tím nepřichází o velmi důležitý zdroj vitamínů. A jak dodává Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc , zdravotní význam ovoce spočívá i v regulaci činnosti trávicího ústrojí, hlavně působením vlákniny, pektinových látek a některých organických kyselin. Tuto přednost müsli tyčinky mají a proto jde skutečně o zdravé mlsání , navíc bez hrozby tloustnutí.

Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info