Na trhu je málo vanilky, zmrzlina může výrazně zdražit

Kvůli krizi na trhu s vanilkou, kterou vyvolala neúroda tohoto koření, by v létě ceny zmrzliny mohly vyskočit o deset procent. Dopady lze očekávat také u výrobců cukrovinek, zdražení vanilky pocítí také producenti parfémů nebo léků. Na svých internetových stránkách o tom informoval britský The Daily Telegraph.

Cena vanilky na trzích roste nejen kvůli chabé úrodě v zemích, které jsou jejími hlavními producenty, ale i protože někteří obchodníci kvůli vidině zdražování této voňavé komodity hromadí její zásoby. Její velkoobchodní ceny během dvou měsíců stouply z 25 dolarů (asi 460 korun) za kilogram na cenu mezi 35 a 40 dolary.

Vanilka určená k použití v potravinářství se pěstuje jen v několika zemích na světě, a její cenu proto snadno ovlivní slabá úroda. Největšími producenty vanilky jsou Madagaskar a Indonésie, ale také Indie a Mexiko, kde byla sklizeň daleko horší než obvykle. V Mexiku se podle údajů analytické společnosti Mintec produkce této komodity propadla o 90 procent.

Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením, protože její pěstování je velice náročné na práci. Nick Peksa ze společnosti Mintec připomněl, že při výrobě zmrzliny je nejnákladnější ingrediencí právě vanilka. "Je proto vysoce pravděpodobné, že někteří její výrobci nebudou schopni sami zvýšené náklady pokrýt a přenesou je na spotřebitele," podotkl. "Cenu zmrzliny to může vyhnat směrem nahoru o deset procent," dodal Peksa.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info