Pivovary Staropramen změnily majitele

Severoamerická společnost Molson Coors Brewing Company koupila od fondů CVC Capital Partners pivovarskou skupinu StarBev, jejíž součástí je i dvojka českého trhu Pivovary Staropramen. Cena transakce činí 2,65 miliard eur, což je víc než 65 miliard korun. „Akvizice přesně zapadá do naší strategie rozšiřování portfolia prémiových značek a prohlubování naší přítomnosti na rostoucích trzích,“ uvedl šéf Molsonu Coors Peter Swinburn.

StarBev provozuje devět pivovarů ve střední a východní Evropě. CVC Capital je koupil v prosinci 2009 od pivovarského gigantu Anheuser-Busch InBev za 1,5 miliardy eur a vytvořil z nich skupinu StarBev, která sídlí v Praze a Amsterdamu. Staropramen je její hlavní značkou. Společnost zaměstnává čtyři tisíce lidí a ročně uvaří 13,3 milionu hektolitrů piva, loni vykázala tržby kolem 700 milionů eur. Samotný Staropramen v minulém roce prodal přes tři miliony hektolitrů piva.

Molson Coors vznikl v roce 2005 fúzí dvou obřích pivovarů – kanadského Molsonu a amerického Coorsu. V současnosti působí ve 30 zemích celého světa a disponuje portfoliem 65 značek. StarBev podle vyjádření společnosti zůstane po schválení akvizice antimonopolními úřady samostatnou obchodní jednotkou se sídlem v České republice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info