Unie chrání ovoce ze Lhenicka. Má i vlastní etiketu

Po dlouhých letech se členové Unie ovocnářů jižních a západních Čech  dočkali. Ovoce z Chelčicko – Lhenické oblasti je nositelem ochranného označení původu Evropské unie. Jak s tímto označením ale naloží samotní pěstitelé, není v tuto chvíli ještě jasné.

„O získání označení jsme se snažili před lety, kdy jsme ještě měli možnost dodávat ovoce do řetězců. Dnes je situace jiná,“ uvedl předseda unie Pavel Fríd ze Lhenic a vysvětlil, že v současné době ovocnáři ze Lhenicka a okolí exportují jen výjimečně, a když už, tak pouze ovoce určené k průmyslovému zpracování.

Označení získalo jihočeské ovoce především proto, že ho ovocnáři pěstují ve výjimečných podmínkách a za použití nepatrného množství chemických látek. Je tedy dobře, že i na evropských trzích bude pod novým označením nezaměnitelné. O to ale musejí usilovat i samotní pěstitelé, kteří se ale v takovém případě nevyhnou počátečním investicím.

„V současné době se ovoce testuje na obsah těžkých kovů a chceme, aby pěstitelé nechávali prověřovat i stopy po používaných hnojivech,“ vysvětlil Pavel Fríd a ujistil, že se ovocnářská unie bude snažit novou metodikou zapojit do systému co nejvíce pěstitelů.

Prozatím je ovoce chráněno v České republice a také značkou Evropské unie. Jako takové má i vlastní etiketu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info