Mezi citlivé zemědělské komodity by se měla přidat řepa a vepřové

Mezi takzvané citlivé zemědělské komodity by se měla přidat cukrová řepa, vepřové a drůbež. Znamenalo by to větší dotační podporu zemědělcům. Na dnešním zasedání v Brně se na tom shodla Ekonomická komise Agrární komory ČR, informoval ČTK její tajemník Jan Záhorka.

"Ekonomická komise navrhla, aby se mezi citlivé komodity přidala cukrová řepa. V dohledné době budou končit kvóty a pokud by nebyla zvláštní podpora pěstitelů cukrovky, tak u nás pěstování této plodiny prakticky zanikne," shrnul Záhorka. Kromě cukrovky by se podle něj mezi citlivé komodity měla v budoucnu zařadit také drůbež a vepřové, protože i jejich chov je či bude znevýhodněný.

Systém citlivých sektorů se od letoška změní, aby dotčení farmáři mohli i nadále dostávat dotace. Počítají s tím návrhy dvou nařízení, které v polovině února schválila vláda. K podpoře citlivých odvětví může ČR ročně využít asi 800 milionů korun z evropských fondů. Mezi citlivé sektory zemědělství v Česku v současné době patří chov dojného a masného skotu, ovcí, koz a pěstování chmele a brambor na výrobu škrobu.

O konkrétním systému podpory citlivých sektorů se podle Záhorky bude ještě jednat. Tato odvětví dostávají deset procent z takzvané národní obálky, Ekonomická komise Agrární komory ČR usiluje o navýšení na 15 procent. Díky tomu by se do podpory vešla i diskutovaná cukrovka.

Dotace, především ty z evropských zdrojů, jsou v současnosti důležitým zdrojem příjmů tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Ministerstvo zemědělství loni rozdělilo na dotacích 42,5 miliardy korun, což bylo o 1,1 miliardy méně než v roce 2010.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info