Projekt EU zaměřený na rozvoj venkova

Projekt Derreg financovaný Evropskou unií se zaměřil na to, jak vytvořit rovnováhu mezi globalizačními trendy a rozvojem venkovských oblastí.

Je globalizace hrozbou pro rozvoj venkova? Projekt EU zkoumal, jak průmysl a byznys v odlehlých oblastech může těžit z globalizace a posílit model svého byznysu.

     Globalizace přinášející významné kulturní, sociální a ekonomické změny je jeden z klíčových problémů, kterým čelí venkovské regiony v Evropě. Nedostatek rozhodujících studií na tomto poli přispěl k neschopnosti strategií regionálního rozvoje se s těmito problémy vyrovnat. Ale jeden projekt financovaný EU se rozvojem venkova zabývá.

     Projekt Derreg se zaměřil na to, jak umožnit činitelům, aby lépe předcházeli klíčovým problémům ve znevýhodněných oblasti vznikajícím z globalizace a reagovali na ně. Rovnováha možností a hrozeb globalizace je obzvláště významné pro venkovské oblasti.

     Derreg zkoumal globalizaci prostřednictvím zapojení lokálních a globálních představitelů v jednotlivých regionech. Zvažoval, jak venkovské oblasti mohou udržet své lokální charakteristické znaky, avšak vyvíjet se podle svého. Derreg uznal, že regionální činitelé by měli mít možnost  zasahovat  do globalizačních procesů a formovat výsledky ve své oblasti. Také zdůraznil, jak se zkušenosti a výsledky globalizace mohou lišit v různých venkovských regionech a zvažoval mechanismy tohoto fenoménu v místním měřítku.

     Projekt Deregg proto vypracoval přehled literatury o tomto subjektu a analyzoval statistické údaje, které vyšly z 10 regionálních případových studií. Také zmapoval podnikatelské sítě a migrační trendy, rovněž jako dokumenty analyzující politiku a regionální infrastrukturu s ohledem na ekologické záležitosti a udržitelný rozvoj. Také zahrnoval průzkum dostupných znalostních systémů a inovační systémy, co se týká globalizace ve venkovských regionech.

     Tento projekt se zaměřil na to, jak rozšířit vědecké znalosti a porozumění, pozvednout  rozvoj politiky a identifikovat příklady nejlepších praktik. Toto by nakonec mělo posílit malé a střední podniky v regionech, a umožnit jim koexistenci s globalizačními trendy a udržet jejich individualitu.

research*eu results, 2012, February, č. 9, s. 29

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info