Nejvyšší soud potvrdil kartel pekáren. Pokuta 53 milionů se ale změní

Delta pekárny, Odkolek a Penam se v roce 2003 nedovoleně domlouvaly na zdražení pečiva. Rozhodnutí brněnského krajského soudu potvrdil Nejvyšší správní soud, zároveň však soud nižší instance bude muset přehodnotit výši pokuty, kterou vyměřil antimonopolní úřad. Ten ji stanovil na 52,8 milionu korun.  

Případem se tak bude znovu zabývat Krajský soud v Brně, kterému NSS případ vrátil.

Antimonopolní úřad při stanovení výše pokuty vychází z obratu příslušných firem za poslední ukončený kalendářní rok. V daném případě vycházel z dat za rok 2002. V případu vydal několik rozhodnutí. Podle NSS měl vycházet z obratu firem za "poslední ukončený kalendářní rok před rozhodnutím správního orgánu o uložení pokuty".

V ostatních částech rozhodnutí dal NSS za pravdu ÚOHS. "Bylo bezpochyby prokázáno, že žalobci (pekárenskými firmami) realizovaný postup při navýšení cen byl důsledkem jejich vzájemné koordinace, jímž odstranili nejistotu ohledně svých budoucích kroků na trhu," uvedla soudkyně NSS Ludmila Valentová.

Nejvíce by měly zaplatit Delta pekárny

Podle ÚOHS se Delta pekárny, Odkolek a Penam nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva. Poté rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků svým odběratelům.

Krajský soud v Brně při projednávání případu v roce 2010 uvedl, že žádný z dodavatelů pečiva ani při řízení před ÚOHS, ani před soudem nenabídl žádný jasný srozumitelný argument, proč tito tři dodavatelé pečiva zahájili úkony směřující ke zdražování právě přesně 26. září 2003 dopisy, které měly totožnou formulaci a byly uplatňovány stejně razantně v průběhu celého podzimu roku 2003. S těmito závěry souhlasí i NSS.

Firmy dostaly pokutu za kartel poprvé v roce 2003. ÚOHS je tehdy podezříval, že se po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Původní pokutu 120 milionů korun ale později snížil na 52,8 milionu korun, přičemž upřesnil i rozhodnutí. Reagoval tak na předchozí rozsudky Krajského soudu v Brně a Nejvyššího správního soudu. Delta pekárny měly podle rozhodnutí ÚOHS zaplatit 24,8 milionu Kč, Odkolek 14,8 milionu Kč a Penam 13,2 milionu Kč.

Zdražilo několik tisíc firem, bránily se pekárny

Zástupci pekárenských firem v minulosti tvrdili, že tvrzení, že se dopředu kontaktovaly, jsou jen spekulace. "Ve stejnou dobu zdražilo několik tisíc subjektů. Zbytek trhu neporušil právní předpisy, to považujeme za absurdní," řekl předloni u soudu právní zástupce jedné z firem Pavel Dejl.

Delta a Odkolek mají od roku 2006 společné majitele, patří do skupiny United Bakeries. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding. United bakeries chce koupit podnikatel Andrej Babiš. Fúzi posuzuje ÚOHS.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info