Světová produkce rajčat

Vývoj světové produkce rajčat sleduje demografický vývoj různých kontinentů. Čína s více než 40 mil. t (cca 34 mil. t pro trh čerstvých rajčat) tvoří třetinu celkového objemu produkce, následovaná USA (14 mil. t), Indií a Tureckem (obě země zhruba po 10 mil. t).

Na americkém kontinentu dominují USA, které produkují přibližně 12 mil. t průmyslových rajčat; o produkci pro severoamerický trh čerstvých rajčat se podle sezónního toku dovozu/vývozu mezi sebou dělí Mexiko, USA a Kanada. Brazílie (celková produkce téměř 4 mil. t, převážně pro trh čerstvých rajčat) produkuje také pro domácí trh.

V Africe byla zaznamenána stoupající produkce rajčat. Egypt je s objemem více než 9 mil. t největší africkou produkční zemí a zásobuje téměř výhradně trh čerstvých rajčat; s velkým odstupem následují Nigérie, Maroko (> 1 mil. t) a Tunisko.

V Evropě je nadále největší produkční zemí průmyslových rajčat Itálie (cca 5 mil. t), produkce pro trh čerstvých rajčat však zde klesá. V tomto tržním segmentu se drží na vedoucí pozici Španělsko s objemem produkce přes 2 mil. t, je však vystaveno konkurenčnímu tlaku Maroka. Nizozemsko a Belgie zvyšují svou produkci, profitují přitom z příznivé energetické politiky.

Monatsschrift, 100, 2012, č. 3, s. 156http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info