Kontrola v Budvaru se protáhne až do konce června

Kontrola v pivovaru Budvar, kterou v lednu nařídil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), se protáhne do konce června. Její výsledek měl být původně znám už v březnu.

Průtahy vzbuzují nervozitu zaměstnanců pivovaru, kteří se domnívají, že kontroloři mají úkol „něco najít“ za každou cenu, píšou Lidové noviny (LN).

Bend audit nařídil, protože se mu nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole.

Podle mluvčího ministerstva Jana Žáčka byla kontrola o tři měsíce prodloužena kvůli její rozsáhlosti. Podrobnosti neuvedl. Nechtěl se k nim vyjadřovat ani ředitel pivovaru Jiří Boček: „Je to věc ministerstva. My jsme pouze dostali oficální oznámení, že se kontrola prodlužuje až do 30. června,“ řekl LN Boček.

Řada zaměstnanců českobudějovického pivovaru se domnívá, že kontroloři jsou pod tlakem, protože zatím nedokázali najít žádné pochybení, které by bylo důvodem k odvolání vedení podniku. „Už prohledávají opravdu naprosto všechno, včetně drobných účtů,“ řekl deníku jeden z nich.

Američané chtějí Budvar privatizovat

Spekuluje se, že cílem prověrky je odvolání Bočka a následná dohoda s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě, Budějovický měšťanský pivovar (BMP). Dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru, který je posledním velkým pivovarem v majetku státu.

Dohodu s Anheuser-Busch by ale musel podepsat také Boček, který tvrdí, že prodej duševního vlastnictví Budvaru chtějí prostřednictvím Bendla dohodnout některé lobbistické skupiny, jež dojednaly prodej BMP. Ministr veškerou spojitost s lobbisty již dříve odmítl. Kpřípadné dohodě s Anheuser-Busch se nechce vyjadřovat, dokud nebudou známy výsledky kontroly.

Budvar, který je čtyřkou tuzemského pivovarství, loni prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii. Lepší rok měl pouze v roce 2000, kdy prodal 1,35 milionu hektolitrů piva.

V roce 2010 firma vykázala zisk po zdanění 174,2 milionu korun, v roce 2009 činil 140 milionů Kč. Tržby klesly o pět procent na 1,9 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info