Pekaři skřípou zubama, náklady vzrostly o sto procent

Pekaři patří posledního půl roku mezi nejméně výdělečné zaměstnání. Ceny většiny základních surovin pro jejich práci se během několika měsíců zvedly o sto procent, hlavně u mouky, vajec nebo cukru. Výrobci jsou pod velkým tlakem, dál zdražovat se ale bojí. Současný stav přirovnávají k situaci, jako by výrobcům piva najednou dvojnásobně zdražil chmel, ječmen i voda.

Ceny surovin a energií se zvedly natolik, že jen náklady na výrobu jednoho bochníku chleba vyskočily pekařům i o několik korun. V penězích, které teď spotřebitel zaplatí za koláč, je cena mouky, oleje, cukru i vajec schována zhruba rovným dílem. Nechybí ani energie a nafta. Čerstvé koblihy, nebo housky si proto teď podle pekařů lidé stále častěji úplně odpustí. Cenu totiž navíc zvedla také vyšší DPH na začátku roku.

"Všichni pekaři skřípou zubama, ale bohužel, nemůžou moc zdražovat, drží ceny, zatím. Lidí chodí čím dál méně. Už si nekoupí dražší věci jako croissanty s nugátem. Už si koupí radši obyčejný rohlík," říká Miloš Kolínek, výrobce pečiva a těstovin.

Současné výkyvy v nákladech provozovatelé pekáren řeší tím, že si ukrajují ze svých marží. Dřív si je mohli dovolit až dvacetiprocentní, teď jsou zhruba na polovině. "Poprvé po dvaceti letech jsme se dostali do červených čísel," říká Marcela Batelková, majitelka pekárny v Ústí nad Labem. Potvrzují to poslední data Svazu pekařů, ve ztrátě je osm z deseti pekárenských firem. A nepomáhá ani výroba sezonního pečiva - jako jsou třeba právě teď mazance a velikonoční beránci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info