Na česká jatka zamíří krokodýli

V Česku již na přelomu letošního června a července možná půjde na jatkách kromě tradičních hospodářských zvířat porážet krokodýly. Mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček řekl, že ministerstvem schválená vyhláška nyní čeká na souhlas Evropské komise. MZe nevylučuje, že do budoucna bude možno legálně porážet také další exotická zvířata.

Více než 200 krokodýlů nilských chová na své farmě ve Velkém Karlově jihomoravský zemědělský podnik Agro Jevišovice. Ten loni včetně chovu exotických plazů koupila skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše. Předchozí majitelé Agra se netajili svým záměrem začít zvířata jatečně využívat a z farmy současně udělat atraktivní cíl pro turisty.

„Někteří z jedinců už dosáhli takzvané jatečné váhy (kolem 25 kilogramů při délce do 2,5 metru), a pokud by ji přesáhli, přestali by být způsobilí k porážce, což by vyvolalo problém s jejich jiným uplatněním,“ uvedl Žáček. MZe již dříve upozornilo, že přerostlý krokodýl, ze své povahy agresivní zvíře, představuje zvýšené nebezpečí pro chovatele.

Krokodýli náleží mezi plazy, takže pro ně podle mluvčího není možné použít nynější předpisy pro usmrcování hospodářských zvířat, vesměs savců. Umožnit to má nová vyhláška. „Počítáme s tím, že do budoucna vytvoříme nějakou obecnější právní úpravu porážek exotických zvířat,“ dodal mluvčí.

Podle webu Agra Jevišovice podnik loni v říjnu otevřel v Jevišovicích prezentační terárium, kde si návštěvníci mohou za poplatek prohlédnout zhruba tři desítky krokodýlků. Celkem firma chová 213 kusů. Jak ČTK řekl ředitel zemědělské divize Agrofertu Jaroslav Faltýnek, společnost chce do budoucna chov, který je pro ni spíše finanční zátěží, redukovat a ponechat si pouze omezené množství kusů na prezentaci pro turisty.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info