Žluté misky v porostech řepky se plní

Včasné rozmístění žlutých misek v porostech řepky a určení zachycených škůdců je nezbytné pro správné načasování ochranného zásahu. Se stoupajícími teplotami stoupá i aktivita škůdců. Nyní se vyplatí nespouštět z očí žluté misky a najít optimální termín ochrany rostlin.

Se začátkem butonizace jsou porosty řepky ohroženy blýskáčkem řepkovým. Podle Zemědělské komory Dolního Saska jsou momentálně aktivní také stonkoví krytonosci – krytonosec řepkový a krytonosec čtyřzubý. Ke zjištění prvního náletu a letové aktivity škůdců je potřeba včas v porostech ozimé řepky nainstalovat žluté misky. Od určitého počtu zachycených jedinců (tzv. práh škodlivosti) se aplikace přípravků na ochranu rostlin vyplatí, protože očekávané snížení výnosů by mohlo být vyšší než náklady vynaložené na ochranu.

Stanovení termínu ošetření

Žluté misky je potřeba umístit 10 cm nad porostem řepky a přizpůsobit výšce porostu. Pěstitel by měl dvakrát týdně misky kontrolovat. Důležité je určit druh stonkového krytonosce, aby bylo možné lépe stanovit termín ošetření.

Krytonosec řepkový způsobuje větší škody a ochrana proti němu musí být zahájena včas. U krytonosce čtyřzubého se na základě biologie může ošetření o osm dní zpozdit. Krytonosce čtyřzubého lze spolehlivě určit podle červenohnědých nohou a světlé skvrny na krovkách. Krytonosec řepkový je o něco větší, tmavší, s černými nohami a bez skvrny.

http://www.agrarheute.com/raps-schaedlinge

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info