Ministr zemědělství: Podporu obcí a zemědělců nelze oddělovat, společně totiž tvoří venkov

Program rozvoje venkova a možnosti čerpání dotací do konce současného programového období, ale také v období 2014 až 2020, byly tématem setkání ministra zemědělství Petra Bendla se starosty a zástupci Místních akčních skupin na zámku v Holešově. Ministr, který dnes ukončil svoji dvoudenní pracovní návštěvu Zlínska, si rovněž prohlédl Zemský hřebčinec Tlumačov, vinařství Vaďura Polešovice a navštívil společnost na výrobu masných a uzenářských produktů VOMA v Uherském Brodě.

Ministerstvo zemědělství se již na nové programové období intenzivně připravuje. „Zřídili jsme například Gremium pro koncepční otázky, kam byli přizváni zástupci nevládních organizací. Jedna ze skupin Gremia se zabývá právě Programem rozvoje venkova (PRV). Do letošního července bychom měli určit, které potřeby jsou nejpalčivější a které nástroje pro jejich řešení nejvhodnější. Jaká konkrétní opatření budou zavedena a jakou formou řešena, budeme moci rozhodnout, až budeme znát výši národních obálek,“ řekl ministr Bendl.  

PRV doplňuje dotační nástroje strukturální politiky podporou investic v zemědělském a potravinářském sektoru, přispívá k zajištění pracovních příležitostí ve venkovských oblastech, zlepšuje život obyvatelům malých obcí a v neposlední řadě napomáhá zlepšit stav životního prostředí. Ministr v této souvislosti uvedl, že podporu obcí a zemědělců nelze jednoznačně oddělovat, protože společně tvoří venkov. „Do budoucna budeme usilovat o mnohem větší provázání projektů a společné zapojení všech aktérů do jejich realizace,“ vysvětlil ministr.

Rozpočet PRV na období 2007 až 2013 je přes 3,6 miliardy EUR, tedy zhruba 88 miliard korun. „Objem peněz vyplacených ve Zlínském kraji za projektová opatření v rámci PRV činil od roku 2007 1,2 miliardy korun, loni kolem 398 milionů korun. Pokud jde o Místní akční skupiny, dosud byly na Zlínsku jejich prostřednictvím uskutečněny 302 projekty s dotací 133 milionů korun. Z toho 157 projektů za 76 milionů korun podaly obce a svazky obcí,“ řekl Petr Bendl.

Na rozvoj venkova v příštím období se návrh rozpočtu Evropské unie (EU) pohybuje kolem 101 miliard EUR. Výše národních obálek zatím není stanovena, podle Evropské komise (EK) budou peníze přerozdělovány na základě objektivních kritérií a výše stávajícího rozpočtu. Ten je pro Českou republiku příznivý, stanovená kritéria však směřují spíše na snížení rozpočtu. „Budeme se samozřejmě snažit, abychom dostali stejné peníze jako ve stávajícím období, ale je nutné si uvědomit, že v přepočtu na plochu zemědělské půdy je rozpočet současného českého PRV podstatně nad průměrem Unie,“ řekl ministr Bendl. 

V rámci návštěvy Zlínska zavítal Petr Bendl do Zemského hřebčince Tlumačov, který měl rozhodující úlohu ve vývoji chovu koní na Moravě, a do rodinného vinařství Vaďura Polešovice.

V Uherském Brodě ministr navštívil společnost na výrobu masných a uzenářských produktů VOMA, jejíž třináct výrobků získalo značku kvality KLASA. Jsou mezi nimi například Mahdalíkovy párečky, výběrová šunka VOMA, Lopenická slanina, Brodská sekaná a Bílokarpatský salám. Firma má podle ředitele Miroslava Mahdalíka eminentní zájem kupovat domácí suroviny, podporovat a spolupracovat s českými zemědělci a českými výrobci technologií a českým obchodem. Nikoli však na úkor kvality a sortimentu. „Vždy mě potěší, když narazím na chutnou a poctivou českou potravinu. Jsem rád, že stále více výrobců navazuje nebo se vrací k potravinám s tradičními recepturami. Zároveň jsem rád, že zákazníci stále častěji tyto potraviny vyhledávají. A značky, jako je třeba KLASA nebo Regionální potravina, jim v tom pomáhají,“ řekl Petr Bendl.

Kateřina Böhmová,

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info