Dánsko: roste podíl biopotravin ve veřejném stravování

Stejně tak jako v dalších zemích je i v Dánských kantýnách, veřejných kuchyních, restauracích a školních a nemocničních jídelnách stále více požadována ekologická čistota surovin, udržitelnost a respekt k přírodě a přirozeným potřebám hospodářských zvířat.  

Nová studie zveřejněná organizací Organic Denmark ukazuje, že v roce 2011 nakoupily kuchyně v hromadném stravování biopotravin za celkem 100 milionů EUR, tedy za 2,5 miliardy Kč. Oproti roku 2010 to bylo o 32 milionů EUR více, tedy nárůst o 46 procent!

K růstu spotřeby biopotravin dochází jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru. Mnoho soukromých kuchyní a restaurací se snaží pracovat udržitelným způsobem, profilovat se jako ekologicky šetrné provozy a nabízet pokrmy připravené z bioproduktů. V posledních letech také stále více kuchyní ve veřejném sektoru přechází na biosuroviny. „Dánská vláda do roku 2020 stanovila cíl, podle kterého  chce ve veřejném sektoru zajistit 60procentní podíl biosurovin ve všech pokrmech a denně nabízet půl milionu biopokrmů, „ říká Rikke Thorøe Grønning, z Organic Denmark.

Podle průzkumů většina Dánů vládní snahy podporuje, pokud nedojde k navýšení veřejného rozpočtu. Kodaň a další dánská města dokazují, že je to možné, díky snižování množství odpadů, nakupování sezónních produktů, vaření z čerstvých surovin na místo polotovarů a používáním více zeleniny na úkor masa. Sedmdesát procent pokrmů nabízených ve veřejném stravování v Kodani je dnes připravených z biosurovin, přitom městský rozpočet zůstal nezměněn.

Zdroj: Organic Denmark

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info