TZ - Problém generační výměny je pro ASZ hlavní prioritou

S účinností od 31. 3. letošního roku byl ukončen příjem žádostí o podporu Předčasného ukončení zemědělské činnosti (PUZČ). Jde o jeden z mála dotačních titulů v rámci Programu rozvoje venkova ČR, který je nasměrován prioritně do podnikání na bázi rodinných farem.    Jeho hlavním cílem je urychlit generační výměnu zemědělských podnikatelů a motivovat je zůstat na venkově, ve svých farmách. 

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík k tomuto tématu řekl: „Naší stavovské a profesní organizaci, která dlouhodobě propaguje tradiční selská hospodářství úzce spojená se životem na venkově, se podařilo před lety tento dotační titul prosadit. Ten několik let velice dobře fungoval a byl efektivní. Díky němu se dařilo řešit problém stárnoucí populace zemědělských podnikatelů. Starší zemědělec byl motivován 15letou finanční rentou přenechat hospodářství svému nástupci. Ten, namísto hledání svého pracovního uplatnění mimo vesnici, začal hospodářství zvelebovat a modernizovat. Stal se tak aktivním článkem života na venkově. I nadále je tento program jednou z nejdůležitějších priorit ASZ, ta proto zásadně nesouhlasí s jeho zrušením. Trvá na tom, aby taková podpora v nějaké formě pokračovala i nadále, a to nejen v následujícím programovém období (2014 - 2020), ale i nyní“.

ASZ v tomto směru apelovala na ministra zemědělství při jednání s ním na počátku letošního roku, dále i na celostátní Radě ASZ v polovině března, stále však bez jakýchkoliv posunů. Ministr Bendl pouze uvedl, že finance na PUZČ byly vyčerpány a na další závazky již nejsou v rozpočtu potřebné finance. Řekl, že má jednoznačný zájem na prosazení tohoto titulu v následujícím programovém období, pro jeho podporu však bude nutné najít v EU spojence. Podle posledních informací z ministerstva se totiž s PUZČ nepočítá ani v rámci období 2014 – 2020. ASZ proto žádá, aby ministr Bendl při dalším zasedání Rady ministrů pro zemědělství v Bruselu doplnil návrh nařízení o tento program.      

ASZ rozhodně bude způsob řešení tohoto problému velmi bedlivě sledovat, neboť se zdá, že konkrétní kroky k udržení tohoto titulu jsou zatím pro odpovědné zástupce Mze v rovině proklamací, ale žádných konkrétních činů.

Šárka Gorgoňová, hlavní kancelář ASZ ČR        

Kontakt:Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info