Velikonoční mráz zemědělce nepoškodil, odnést by ho mohly jen meruňky

Mrazy, které v noci na Velikonoční pondělí postihly Českou republiku, by na úrodu neměly mít nijak zásadní vliv. Ovocné stromy ještě nejsou rozkvetlé, mrazy mohly poškodit jen meruňky.

„Zatím máme jen orientační zprávy o škodách na meruňkách, které už na jihu Moravy kvetou,“ řekl Novinkám předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Současně ale dodal, že pěstitelé meruněk jsou na podobné události zvyklí a částečně s tím počítají, úroda jim pomrzne jednou za tři až pět let. Proto většinou nepěstují jen meruňky, ale i jiné plodiny.

Jak moc mráz stromy poškodil, bude jasné až za několik týdnů, až opadnou květy. Třešně, které také kvetou brzy, sice mráz může poškodit, ale u nich se to nemusí projevit. Podle Ludvíka může být úroda třešní dobrá, i když je zničeno 80 procent květů.

Ostatní stromy, například jabloně nebo švestky, přežijí podobné mrazy bez újmy. Stromy navíc mrazy kolem pěti šesti stupňů snesou bez problémů. Podle Ludvíka je velmi nízké teploty mohou poškodit spíše v květnu, pokud trvají několik dní.

Teploty v noci na pondělí klesly nezvykle nízko, na několika místech padly rekordy. Nejchladněji bylo na Olomoucku, Ústecku a Liberecku, kde padaly teplotní rekordy. Na Jizerce naměřili dokonce -22 stupňů. V průměru se noční teploty pohybovaly mezi -7 až -3 stupni.

Pole mráz přežijí bez újmy

Nezvykle silný noční mráz nepoškodí nijak výrazně ani ozimé plodiny. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby jsou tyto plodiny na mrazy zvyklé. Ozimou řepku mráz může poškodit až ve chvíli, kdy kvete. Nejnáchylnější jsou na teploty pod bodem mrazu brambory. "Mráz nať spálí a brambory musí znovu obrazit, mají pak nižší výnosy," řekl Novinkám Veleba.

To však nyní nehrozí, protože brambory se nyní buď sází, nebo jsou v zemi jen krátce.

Vinnou révu mohou poškodit spíš zimní silné mrazy, protože dřevo zmrzne a réva pak nevegetuje.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info