Obsah uranu v hnojivech je potřeba snížit

V průběhu posledních deseti let bylo v Německu prostřednictvím fosforečných hnojiv v průměru ročně aplikováno na zemědělské plochy 167 tun uranu. Vyšší koncentrace uranu je především ve fosforečných hnojivech pocházejících z ložisek sedimentárního původu (2-200 mg/kg U). Biologické systémy může uran ohrozit nejenom radioaktivitou, ale také svojí toxicitou. V rostlinách je koncentrace uranu nízká, ukládá se ale do spodních vrstev půdy. Část tohoto množství se vyplaví do podzemních vod a může vést ke zdraví ohrožující kontaminaci pitné vody. To by si mohlo v dlouhodobém horizontu vyžádat nákladnou úpravu pitné vody. Komise pro ochranu půdy (KBU) proto doporučila, aby se koncentrace uranu ve fosforečných hnojivech omezila legislativní cestou. Stejně jako u kadmia doporučuje označování hnojiv s obsahem uranu od 20 mg tohoto těžkého kovu na kilogram P2O5 a za mezní hodnotu 50 mg uranu na kilogram P2O5.

Spolkový úřad pro životní prostředí (UBA) souhlasil s tímto doporučením a vyzval v krátkodobém horizontu k zavedení povinnosti označovat hnojiva obsahující uran. UBA zveřejní v krátké době podkladový materiál k této problematice.

Poziční dokument KBU PDF/64 Kb.

Urangehalt von Düngemitteln muss begrenzt werden

http://www.umweltbundesamt.de/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info