Šlechtění slunečnice na resistenci vůči žíru ptáků

Japonští výzkumníci testovali 50 kultivarů slunečnice, aby nalezli rodičovské rostliny pro šlechtění slunečnice na resistenci vůči žíru ptáků.

Japonští výzkumníci zkoumali v polním pokusu 50 kultivarů slunečnice (Helianthus annuus) na jejich resistenci vůči ptákům, aby nalezli rodičovské rostliny pro šlechtění. Dva kultivary - Armavirskij3497 (z Ruska) a Line-41 (z Myanmaru) mělo charakteristiky resistence vůči ptákům. Laboratorní test s krmením ptáků ukázal, že faktory spojené s resistencí vůči ptákům byly kulovitý tvar semen a tvrdý obal semene,  protože pták, který se živí hlavně slunečnicovými semeny – zvonek čínský (Carduelis sinica) je relativně malý a měl obtíže při louskání velkých a kulatých semen. Ačkoli tyto dva kultivary měly nepříznivé charakteristiky, jako například nízká tolerance vůči poléhání a pozdní zrání, obsah oleje v jejich semenech byl nevýznamně nižší než u citlivého kultivaru (63M80). Současná zjištění ukazují, že kultivary Armavirskij3497 a Line-41 jsou kandidátskými rodičovskými materiály pro šlechtění kultivarů slunečnice resistentních vůči  ptákům bez ztráty produktivity oleje.

Plant Production Science, vol. 15, 2012, č. 1, s. 23 – 31

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info