Evropských nároků na chov se farmáři nebojí. Sází na vepřové

Unie zvyšuje nároky na chov prasat. Někteří farmáři však věří, že i přes zvyšující se dovoz na trhu uspějí a dostanou se pod 30 korun.

V zemědělském podniku Provem v Kojetíně na Havlíčkobrodsku je slyšet charakteristické chrochtání. Přestože chov prasat v Česku postupně podléhá zahraniční konkurenci, tady se rozhodli pro významné investice právě do produkce vepřového. Od loňského podzimu, kdy kojetínský podnik převzala firma Agrodružstvo, investovali do chovu prasat 25 milionů korun a s dalšími 25 miliony počítají v budoucnu.

Kojetínský podnik tak již dnes splňuje podmínky pro skupinový chov březích prasnic, jak to od začátku příštího roku bude požadovat Evropská unie. „Celý areál, který jsme převzali, jsme vyklidili, vydezinfikovali a mnohé jeho části zcela přestavěli podle požadovaných norem,“ uvedl ředitel společnosti Petr Pavliš.Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) lze předpokládat, že čeští zemědělci budou na nové evropské normy ze sta procent připraveni. Obavy však tuzemští farmáři mají ze zahraniční konkurence.

Všichni normy nesplní

Už teď je totiž jisté, že požadované normy nesplní všechny zahraniční podniky. „Jsem zvědavý, jak to bude v Unii. Tam schází zrekonstruovat asi třicet procent,“ řekl předseda Svazu chovatelů prasat Jindřich Macháček.

Tato situace by se, podobně jako v případě vajec začátkem letošního roku mohla projevit i na cenách vepřového na evropském trhu. Česko velkou část spotřeby totiž musí dovézt. „Protiargument, že chybějící prasata a vepřové maso dovezeme, se ukázal jako chybný, protože v Evropě začíná vítězit poptávka nad nabídkou a rychle rostou ceny jak živých prasat, tak vepřového masa,“ míní zemědělský analytik Pavel Krejčík.

Prezident Agrární komory Jan Veleba původně odhadoval, že zdražení vepřového se nevyhneme na podzim letošního roku. Nyní však svůj odhad přehodnotil s tím, že cena vepřového začíná stoupat už dnes. „Začalo to v západních Čechách. Ostatní regiony budou následovat,“ doplnil.

Vysvětluje to tím, že Česko už dávno není v produkci vepřového soběstačné. Klesají totiž stavy prasat, naopak stoupá dovoz vepřového nebo živých selat. Jejich cena jen za poslední rok stoupla o 45 procent, přičemž většinu selat čeští farmáři dovážejí z Dánska.

Polovinu vyvezeme

Šéf kojetínské společnosti Petr Pavliš však patří mezi českými zemědělci spíše k optimistům, neboť se dovozu ze západní Evropy nebojí. Polovina produkce totiž míří na Slovensko, druhá polovina prý najde odbyt v České republice.

„Jsem přesvědčen, že dokážeme vyrobit kilogram živé váhy pod třicet korun. Jinými slovy, že budeme v zisku. Vepřové maso je tradiční českou potravinou. Věřím, že to kvalitní české budou lidé kupovat i nadále, i když jeho finální pultovou cenu neúměrně zvyšují prodejní řetězce,“ dodal Petr Pavliš.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info