Společnost KWS nařčena z nelegálního prodeje osiva GM kukuřice v Polsku

Institut životního prostředí Mnichov vytýká společnosti KWS Saat, že dodává geneticky modifikované osivo kukuřice na polský trh, ačkoli je zde jeho prodej zakázán.

Institut životního prostředí Mnichov vytýká společnosti KWS Saat, že dodává geneticky modifikované osivo kukuřice na polský trh, ačkoli je zde prodej a pěstování zakázáno. KWS nařčení odmítá.

Jak oznámil informační portál www.bio-markt.info s odvoláním na Institut životního prostředí Mnichov, byla geneticky modifikovaná kukuřice v Polsku ilegálně pěstována přibližně na 3 000 ha již čtyři roky. Protože prodej osiva a pěstování je zde zakázáno, žádá Institut životního prostředí společnost KWS, aby prodej GM osiva v Polsku okamžitě zastavila.

Osivářská společnost KWS tvrzení mnichovského Institutu životního prostředí vehementně popírá: „Zpráva neodpovídá skutečnosti. KWS samozřejmě dodržuje všechna v současné době platná zákonná ustanovení“, hájí se společnost.

Prodej zakázán, pěstování povoleno?

Tvrzení, že v Polsku je jak prodej geneticky modifikovaného osiva, tak i pěstování zakázáno, odporuje nejen KWS, ale i Dorota Metera z polského kontrolního úřadu Bioekspert: V Polsku sice není prodej osiva povolen, pěstování však ano. V současné době však probíhají intenzivní politické diskuse o možném zákazu pěstování.

Zemědělci vysévají osivo ze zahraničí

„Protože obchodování s geneticky modifikovanou kukuřicí je v Polsku zakázáno, dováželi někteří polští zemědělci v minulých letech v rámci volného pohybu zboží v EU osivo ze zemí, v nichž je komercializace geneticky modifikovaného osiva povolena – např. ze Španělska nebo z České republiky“, uvádí KWS Saat.

Žádná oficiální pěstitelská statistika

Rozlohu 3 000 ha geneticky modifikované kukuřice nemůže KWS ani potvrdit, ani dementovat. O celkových pěstitelských plochách geneticky modifikované kukuřice v Polsku neexistuje žádná oficiální statistika.

Společnost se hájí výše uvedeným dovozem: „Tímto způsobem se v Polsku použité osivo společnosti KWS v minulých třech letech pěstovalo na ploše o rozloze 90 až 180 ha“.

http://www.agrarheute.com/gen-mais-polen

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info