Vejce zlevňují. Ceny jsou o pětinu nižší než v březnu

Ceny vajec v Česku zastavily růst a jsou nyní o pětinu nižší než před měsícem. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu deset vajec v obchodech tuto středu stálo průměrně 41,09 koruny, v polovině března to bylo 50,80 Kč. Proti konci loňska je však cena vajec stále skoro dvojnásobná.

Zřejmě nejvýrazněji podle ČSÚ ceny vzrostly mezi únorem a březnem, kdy vyskočily o dvě třetiny z únorových 30,64 koruny za deset vajec na březnových 50,80 Kč. Češi za nákupy vyráželi do Německa a podle portálu AkcniCeny.cz plánovali koupit před Velikonocemi méně vajec než loni.

Vejce v Česku podražila poté, co jejich produkce v Evropské unii letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. O to, kdo víc vydělává na prudkém růstu cen, se přeli obchodníci se zemědělci. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili nedostatku a neúměrně zvýšili své marže, obchodní řetězce tvrdily, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen jsou vyšší nákupní ceny. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) následně požádal o prošetření strmého zdražování vajec Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Prodejci i zemědělci se nicméně shodovali v odhadu, že po Velikonocích cena vajec klesne. Obdobný vývoj předpokládal i ministr Bendl a Evropská komise a dnešní údaje ČSÚ jim daly zapravdu.

Pekaři a cukráři ohlásili zdražení

Zdražení mezitím mimo jiné i kvůli rostoucím cenám vajec ohlásili pekaři a cukráři. Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal ovšem zvýšení cen cukrářských a některých pekařských výrobků předpokládá i kvůli růstu cen dalších nákladových položek, jako jsou pšeničná a žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské o­baly.

Evropská směrnice platná od začátku letošního roku zakázala takzvané neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu. Někteří producenti museli kvůli úpravě pravidel zavřít část chovů a na českém trhu chyběla i vejce od slepic v menších klecích, která Státní veterinární správa vracela zejména do Polska. Za první tři měsíce roku tak nevpustila na tuzemský trh zhruba tři miliony vajec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info