Potraviny s nebezpečnou solí: Poláci seznam neslíbili

Polsko českým úřadům zatím nevydá seznam producentů potravin, kteří používali technickou sůl. Podle agentury PAP o tom rozhodlo polské státní zastupitelství, které vyšetřuje takzvanou "solnou aféru".

České ministerstvo zemědělství ještě ve čtvrtek tvrdilo, že polská strana vydání seznamu přislíbila.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace.

"Na státní zastupitelství v Poznani se žádný představitel české strany neobrátil a nepožadoval žádné údaje. Státní zastupitelství v současném stádiu vyšetřování nepředpokládá, že by komukoliv předávalo materiály," uvedla mluvčí státního zastupitelství Magdalena Mazurová-Prusová.

V uplynulých dnech ve Varšavě o celém problému jednala česká delegace. Polské ministerstvo zemědělství ovšem podle PAP odmítlo, že by Češi při těchto jednáních získali příslib, že dostanou seznam producentů potravin, kteří při výrobě používali technickou sůl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info