Insider: Největší lesnicko-dřevařská firma v ČR LESS je na prodej

Největší tuzemská lesnicko-dřevařská firma LESS je na prodej. Informoval o tom dnes server Insider s odvoláním na dokument společnosti Patria Corporate Finance, podle kterého má holdingu nalézt investora.

"Patria Corporate Finance byla zplnomocněna majitelem akciové společnosti LESS, aby zorganizovala neveřejnou soutěž k nalezení investora, který by nabyl až 100procentní podíl ve společnosti," píše se v dokumentu z 23. března.

Jeho pravost Patria potvrdila. "Vzhledem k tomu, že tam je velký modrý pruh a na něm je napsáno Patria, tak si myslím, že se mě ptáte už jenom tak pro formu," řekl Insideru předseda představenstva Patria Corporate Finance Petr Kováč.

Existenci dokumentu potvrdil nepřímo také majitel společnosti LESS Jan Mičánek. "Jak se vám to dostalo do rukou? Na tom dokumentu je nahoře napsáno důvěrné. Víte, co to znamená? Je to určeno investorům, kteří chtějí do firmy investovat, nebo ne," řekl serveru a dodal: "Popírám jeho pravost, protože ho nemůžete mít."

Dokument společnosti Patria uvádí, že skupina LESS měla roku 2011 majetek v hodnotě 181,5 milionu eur (zhruba 4,5 miliardy Kč). Část tohoto majetku však stále není splacena, u bank měla skupina LESS podle dokumentu loni půjčeno 102,4 milionu eur (přes 2,5 miliardy Kč). Loni skupina dosáhla ztráty 6,5 milionu eur (160 milionů korun) a zaměstnávala celkem 1230 lidí.

Týdeník Euro v polovině března uvedl, že s Mičánkem uzavřel neveřejné partnerství majitel skupiny Agrofert Holding Andrej Babiš. Půjčil mu prý peníze, které si pojistil Mičánkovými akciemi. Transakci týdeníku Mičánek potvrdil. Podle důvěryhodných zdrojů Eura představuje Babišova výpomoc 200 milionů korun. V lesnictví už Agrofert podniká, loni ovládl společnosti Wotan a Uniles.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info