Obliba balené parmské šunky roste

Výrobci parmské šunky zvýšili v roce 2011 objem svého vývozu na téměř 49 milionů baleného produktu. Oproti roku 2010 to je navýšení o 13 %. Jak uvádí Consorzio del Prosciutto di Parma k tomuto výsledku přispívá italský trh 18 miliony prodaných balení, tj. zvýšení o 4,6 %. Nejvyšší přírůstek byl dosažen v Německu a to téměř o 75 %.

Německý trh byl v roce 2011 zásoben zhruba 6,5 miliony balení. To odpovídá 124 000 celým parmským šunkám neboli 670 t takto baleného zboží. V evropském srovnání obsadilo Německo na vývozní listině čtvrté místo. Ve spotřebě italských šunkových specialit podle počtu balení jsou na prvním místě jako dříve Britové se 1600 t v roce 2011, čili s 17,4 miliony kusy. Tento výsledek překonává pouze domácí italský trh s 18 miliony balení šunky krájené na plátky (2100 t).

Příznivou bilanci vykazují také země mimo Evropskou unii s celkovým přírůstkem 12,8 %. Mezi nimi jsou na předních místech Spojené státy americké, Rusko, Japonsko a Oceánie.

Společnost Consorzio del Prosciutto di Parma je potěšena tímto vývojem na evropských i mezinárodních trzích a ukázalo se, že zaměření se na vývoz bylo tím správným rozhodnutím. Za úspěchem v Německu stojí za jedno vysoká kvalita potravin Evropské unie s chráněným zeměpisným označením, a za druhé několikaletá propagace v obchodech s potravinami. Jen v roce 2011 proběhlo přes 600 reklamních akcí na 300 trzích.

Parmská šunka je 100 % přírodní výrobek nejvyšší kvality. To je důsledně ověřováno opakovaným testováním a kontrolou tohoto potravinářského produktu. Parmská šunka je vyrobena v regionu Parma. Jedná se o potravinu bez konzervačních látek, barviv ani jiných přídatných látek.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info