Větší ochrana pro regionální potraviny

V Bavorsku roste význam chráněných zeměpisných označení. 

V Německu roste ochrana regionálních výrobků s dohledatelným původem, které jsou u spotřebitelů stále oblíbenější. Podle studie Německého zemědělského svazu (DLG) se domácí původ potravin pro 45 % Němců stává důležitějším tématem. Vzhledem k tomu, že v Německu má ochrana zeměpisných údajů stále větší význam, bylo v roce 2012 v Mnichově založeno sdružení pro ochranu původu zemědělských výrobků a potravin pod názvem HAL. 

Dobrou pověst tradičních oblastních specialit prokazatelně poškozují výrobci imitací. Proto bude nabývat na významu obchodní kriterium „Transparentnost výroby a zpracování“.

Bavorští potravináři a zpracovatelé zemědělských produktů stále více zdůrazňují potřebu aktivní ochrany proti zneužití svých výrobků. Především využívají nová legislativní opatření Evropské unie, která nabízejí celkovou ochranu informací o regionálním původu. 

Aby se dále zesílila pozice chráněných zeměpisných označení v Německu, přistupuje HAL k odstranění zbytečné byrokracie prostřednictvím opatření na podporu odbytu, které jsou spolufinancované Evropskou unií. Tedy včetně požadavků na transparentnost a posuzování zeměpisného původu. Přitom je ochrana původu v Německu ve vývoji pozadu za zeměmi jižní Evropy a Francie, které jsou na tom podstatně lépe. 

Dalším cílem Německého zemědělského svazu je zvýšení počtu nových chráněných zeměpisných označení. Mezi členy se zájmem o ochranu patří svaz bavorských mlékařů, výrobců chmele, producentů vína a rybářský svaz, kteří ročně společně dosahují obratu ve výši 2,5 miliard EUR. 

Svaz je otevřený všem producentům v Německu i v německy mluvící cizině, kteří se chtějí zasadit o zlepšení ochrany původu. 

Die Fleischerei, 2012, 63, č. 3, s. 5 Mehr Schutz für regionale Produkte

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info