Místo pšenice maniok - nápad, který může omezit chudobu

Nigérie by mohla nově výrazně ušetřit na dovozu pšenice. Tamní Institut pro tropické zemědělství přišel s nápadem nahradit pšeničnou mouku moukou z manioku. Původně americké plodině se totiž v nejlidnatější africké zemi náramně daří. Ale plody často shnijí, protože o ně není zájem.

Drahou pšeničnou mouku by mohla nahradit mouka z dostupného manioku. Jeho plody se teď buď jí, nebo používají jako krmivo pro dobytek. Mouka z něj přitom může ušetřit až dvě miliardy dolarů ročně. "Výzkum, který jsme udělali, má za cíl omezit chudobu, zvýšit bezpečnost potravin, ale zejména zvýšit příjem místních obyvatel," řekl Ntaranya Sanginga, generální ředitel Mezinárodního institutu pro tropické zemědělství. 

Maniok je vzrostlý keř, jehož plody vzdáleně připomínají brambory. A právě z nich se dá vyrobit mouka, která se přitom od mleté pšenice výrazně neliší. Nigerijští pekaři dokonce tvrdí, že je maniok lepší a až o polovinu levnější. "Kromě toho, že můžete ušetřit, má pečivo delší trvanlivost, a to až o dva dny. Produkty mají navíc lepší vlastnosti. Lépe drží tvar a nedrobí se," pochvaluje si Folusho Olaniyanová, výkonná ředitelka pekárny UTC.

Maniok roste v Nigérii prakticky na každé plantáži, užitek pro zemědělce ale přináší minimální. Chybí využití. Denně se přitom v zemi sní milion bochníků chleba a Nigérie 80 procent potravin dováží. Nahrazením pšenice maniokem se už proto zabývají i úředníci ministerstva zemědělství. Pokud se naplní jejich plány, měla by se produkce manioku v zemi v nejbližších letech až zdvojnásobit.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info