TZ - Ministerstvo zemědělství diskutuje transformace další organizace

Usnadnit život zemědělcům příliš zatěžovaným přebujelou byrokracií a zároveň uspořit peníze je cílem transformace organizací podřízených Ministerstvu zemědělství. Jednou z institucí, u nichž Ministerstvo redukci či změnu zvažuje, je i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF).

„Při diskusích o zjednodušení a zefektivnění struktury organizací podřízených Ministerstvu, se u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu snažíme zhodnotit jeho přínos ve vztahu k evropským dotacím a ve vztahu k zemědělcům a podpoře jejich potřeb. Vzhledem k již běžící přípravě nového programového období let 2014 až 2020 již dnes zvažujeme, jaká bude úloha Fondu v tomto období,“ řekl ministr Petr Bendl s tím, že diskuse je vedena nejen uvnitř resortu, ale také s nevládními organizacemi.

Ministr Bendl pověřil ředitele PGRLF Martina Karbana vypracováním možných variant transformace Fondu v rámci resortu, které vyplynou z probíhajících diskusí.

PGRLF je akciovou společností, ve které 100 procent akcií vlastní stát. Hlavním předmětem její činnosti je nyní subvencování části úroků z úvěrů podnikatelských subjektů v oblasti zemědělství, lesnictví, vodního hospodářství a průmyslu zabývajícího se zpracováním produkce ze zemědělské výroby a finanční podpora pojištění. Investiční Programy Podpory podnikání jsou zaměřené především na uskutečnění dlouhodobých investičních záměrů s ohledem na restrukturalizaci a zvýšení efektivnosti, modernizaci, snížení výrobních nákladů, zlepšení jakosti a další rozvoj zemědělských subjektů. V rámci podpory existují dva programy, a to Zemědělec a Půda. Cílem Programu Zemědělec je vytvořit předpoklady pro rozvoj zemědělských subjektů, kdy příjemce podpory investuje zejména do strojního zařízení, vybavení či technologických celků, přičemž podporovaná investice musí sloužit ke snížení výrobních nákladů, modernizaci či zlepšení jakosti. Cílem Programu Půda je podpořit nákup nestátní zemědělské půdy, včetně trvalých porostů (sadů, vinic, chmelnic), za účelem hospodaření na této půdě.

Kateřina Böhmová ředitelka Odboru komunikace MZe

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info