Vývoz českého chmele loni přesáhl 4000 tun, mírně klesl

Export českého chmele dosáhl v loňském roce 4026 tun a zaznamenal meziroční pokles o téměř 284 tun. Největším odběratelem bylo loni stejně jako v roce 2010 Japonsko, následované Německem a Čínou. Hodnota vyvezeného chmele klesla o desítky milionů na 616 milionů a byla ovlivněna jak nepříznivou ekonomickou situací, tak vývojem kurzu eura vůči koruně, zejména v první polovině loňského roku.

Z celkového počtu 4026 vyvezených tun bylo 3120 tun ve formě pelet a 906 tun ve formě sušeného lisovaného chmele. Největší část chmelových výrobků byla opět vyvezena do Japonska, kde všechny významné pivovary odebírají tuzemský chmel. Země vycházejícího slunce společně s Čínou kupují zhruba polovinu české úrody. „Asijské trhy jsou vedle tradičních odběratelů stále významnější. Škoda jen, že i přes stoupající produkci piva na těchto trzích zde dosahuje průměrná dávka chmelení jen maximálně do dvou gramů na hektolitr piva,“ uvedl tajemník Svazu pěstitelů chmele České republiky Michal Kovařík.

Dovoz chmele v loňském roce stagnoval. Většina celkového importu byla realizována z Německa nebo Polska. Část dovezené plodiny, zejména v hlávkové formě, je po zpracování následně dále vyvážena. Zahraniční obchod chmelem opět zaznamenal kladné saldo, které dosáhlo hodnoty 616 milionů korun. Český chmel tak pro Česko znamená posílení hrubého domácího produktu a rovněž zmírnění záporného salda agrárního zahraničního obchodu, který v loňském roce dosáhl 34,7 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info