Veterinární správa vrátila do Polska 22 tun drůbežího separátu

Veterinární správa na Vysočině vrátila do Polska další zásilku nevyhovujících potravin. Jednalo se o 22 tun strojně odděleného drůbežího masa neboli separátu. „Důvodem je nedodržení skladovací teploty a neodpovídajícího označení,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zásilka byla vrácena zpět výrobci prostřednictvím polského dodavatele Delico Rybarzowice. Hluboce zmražené drůbeží strojně oddělené maso nesplňovalo požadavky pro obchodování, neodpovídalo nařízení EU. Nebyla dodržena skladovací teplota ani neodpovídalo označení, neboť při kontrole byla naměřena teplota minus sedm stupňů Celsia, přičemž legislativa v tomto případě požaduje stálou teplotu nižší než minus 18 stupňů.

„Navíc byly etikety volně zasunuty za obalový materiál, takže v případě otevření by došlo ke zničení identifikační značky. To znamená, že nebyl zajištěn požadavek na dodržení sledovanosti a není možné vyloučit možnou záměnu,“ dodal mluvčí. Podmínky je podle mluvčího nutné dodržovat s ohledem na případná zdravotní rizika.

V posledních týdnech se jedná o další z řady potíží s potravinami dováženými z Polska. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila minulý týden řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky obsahovaly kyselinu mravenčí, která je v ČR v potravinářství zakázána.

Veterinární správa také v prvních měsících roku nechala do Polska vrátit dva miliony vajec, které pocházely od výrobců používající při chovu nosnic zakázané, menší klece.

Nevoli v Česku také vyvolala také aféra s technickou solí označenou jako jedlou a přimíchávanou v Polsku při výrobě či zpracování uzenin, masa, mléka a pekařských výrobků, což vyšetřuje i tamní prokuratura. Česko kritizuje svého severního souseda, že o aféře neinformuje, což českým kontrolním orgánům ztěžuje pátrání po případných potravinách s technickou solí dovezených právě z Polska.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info