Výzva na zvýšení kvót pro cukr

Potravinářské firmy používající značné množství cukru volají po zvýšení kvót na cukr v EU.

Výbor evropských uživatelů cukru (CIUS) zastupující koncerny jako Coca-Cola, Kraft Foods, Nestlé a Unilever,  vydal prohlášení, v němž vyzývá Komisi k provedení opatření, která zabrání očekávanému nedostatku cukru. Tyto koncerny zpracují kolem 70 % cukru z celkové evropské roční spotřeby. Předpokládají se obdobná opatření jako v předcházejícím roce, která umožnila zvýšení produkce cukru v EU odhadem o 200.000 nebo 250.000 tun cukru nad kvóty, a to vedle dovozu.

Problémem jsou požadavky na vysoké odvody a omezené tarify, které negativně zasáhnou do hospodaření zejména malým firmám a budou podporovat neodůvodnitelné inflační trendy. Vysoké poplatky mají být vybírány za překvalifikování nadtarifního cukru.

CIUS požaduje, aby byla vytvořena rovnováha mezi cukrem reklasifikovaným nad rámec kvóty, základními kvótami a dovozem. Navýšení by mělo být asi o 3,5 milionů tun cukru (což představuje až 20 procent celkové spotřeby). Analýza trhu s cukrem ukazuje, že jsou problémy s dodávkami v některých regionech, což postihuje zejména malé a střední podniky, a problémem jsou i vysoké ceny v některých členských státech EU.

Prohlášení končí výzvou, aby Komise a členské státy, zajistily opatření ke zlepšení zásobování cukrem a umožnily evropským podnikatelům přístup k produktu v reálné hodnotě a nesnižovaly konkurenceschopnost.

EU Food Law, 2012, č. 527, s. 8

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info