Poláci tají údaje o špatné soli v jídle. Máme důkazy

Polské úřady vytvořily dokonalé a neprostupné kolečko, bránící zveřejnění seznamu firem používajících při výrobě potravin špatnou technickou sůl. Česko jej potřebuje, aby zjistilo, v kterých potravinách může nebezpečná látka být.

Tamní vyšetřovací úřady navíc nemluví pravdu, když říkají, že z Česka žádná oficiální žádost o poskytnutí tohoto seznamu nedošla.

Dokládají to dokumenty českého zastupitelského úřadu, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici. Popisují marnou snahu o získání informací od polských úřadů.

Nikdo nic nechtěl?

Poláci za vším vidí hlavně závist českých potravinářů a zemědělců. A tvrdí, že žádnou žádost od Česka na vydání seznamu nedostali. 

"Na státní zastupitelství v Poznani se žádný představitel české strany neobrátil a nepožadoval žádné údaje. Státní zastupitelství v současném stádiu vyšetřování nepředpokládá, že by komukoliv předávalo materiály," uvedla mluvčí státního zastupitelství Magdalena Mazurová-Prusová.

Z diplomatického dokumentu ale vyplývá, že státní zastupitelství v Poznani bylo jedním z úřadů, na který se čeští diplomaté v Polsku v březnu obrátili. Prokurátorka zastupitelství Dorota Milecká nicméně uvedla, že žádný seznam nemá. Češi se podle ní mají obrátit na polskou Hygienickou a veterinární inspekci.

Šéfové inspekce ale při jednání se zástupci českého ministerstva zemědělství uvedli, že jediný, kdo informace může poskytnout, je právě státní zastupitelství v Poznani.

Další dopis s žádostí o zveřejnění seznamu zamířil na Centrální úřad pro vyšetřování organizovaného zločinu ve Varšavě, který celý případ prověřuje. A odpověď zněla opět stejně: Jediný, kdo seznam může zveřejnit, je státní zastupitelství v Poznani.

Stížnost v Bruselu

Kvůli neochotě Poláků zveřejnit podrobné informace chce český ministr zemědělství Petr Bendl jednat o tomto problému v Bruselu.

"Naše obavy pramení z přístupu polské strany, která za celou dobu nedokázala na naše opakované žádosti o informace reagovat a naše obavy rozptýlit. Proto budeme tuto záležitost otevírat na jednání v Bruselu," sdělil Bendl.

Podle polského ministra zemědělství však není reálné nebezpečí, že by Česko kvůli obavám o nezávadnost potravin z Polska zakázalo dovoz jejich potravin. "Nebylo by to v souladu s právem Evropské unie," řekl ministr zemědělství Marek Sawicki v rádiu TOK FM.

"Jde o vnitřní (českou) válku. Češi svoje zemědělství nechali stranou, dnes nedokáže konkurovat našemu," dodal. Tvrdí, že čeští zemědělci se hlasitě ozývají pokaždé, když se objeví nějaký problém na polském nebo německém trhu.

Poláci loni do Česka prodali potraviny za více než miliardu eur, skoro o 19 procent více než v roce 2010. Šlo hlavně o sýry, drůbeží maso, pekárenské výrobky, vepřové maso a řepný olej.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info