Poptávka Starbucksu a Nestlé ztrojnásobila produkci rooibosu

Pro přibližně 600 pěstitelů čaje rooibos nastaly v posledních deseti letech zlaté časy. Díky zájmu potravinářských gigantů jako Nesté či Unilever a sítě kaváren Starbucks se produkce více než ztrojnásobila na 14 tisíc tun ročně.

Rooibos se do podvědomí konzumentů mimo svůj domov v Jižní Africe dostal během Druhé světové války, kdy se čaj dovážený z Asie stal velmi těžko dostupným. Za jeho nynější rostoucí spotřebou už nestojí nouze, ale prospěšnost pro zdraví. Keřík s listy připomínajícími jehly si pro sebe podle údajů pěstitelského sdružení Jihoafrická rada pro rooibos dokázal uzmout deset procent světového trhu s bylinnými čaji. Na celosvětovém trhu s čajem, který má hodnotu 23 miliard dolarů, mu patří jedno procento.

„Před pěti lety byl rooibos produktem pro úzkou skupinu lidí,“ řekl agentuře Bloomberg Paul Jefferies, nákupčí firmy Tetley, která pod značkou Red Bush prodá 300 tun rooibosu ročně. Díky masivní marketingové kampani nyní prodeje strmě stoupají, dodal. Starbucks začal nabízet vanilkový rooibos a Nestlé uvedlo na trh jogurt s příchutí této jihoafrické byliny.

Zájem o rooibos roste především v USA a Velké Británii. Speciální čaje, mezi něž rooibos patří, zabírají na americkém trhu s čaji devět procent. V Británii se v letech 2003 až 2007 poptávka po rooibosu zvýšila o 300 procent. Společnost Associated British Foords uvedla, že prodej rooibosu tvoří 2,6 procenta tržeb její divize Twinings. Podobné číslo uvádí i Unilever a jeho značka Lipton.

Možná ještě důležitější je rooibos pro polopouštní jihoafrický region Suid Bookeveld. Na farmách pěstujících rooibos a ve zpracovatelských továrnách pracuje okolo pěti tisíc lidí, což z odvětví dělá jednoho z největších zaměstnavatelů v oblasti, kde nezaměstnanost dosahuje až 80 procent. Rooibos je zároveň jedinou hospodářsky využitelnou rostlinou, která v místních podmínkách roste.

Podle vládní studie by se ale místní klima mohlo kvůli globálnímu oteplování změnit a světovou produkci rooibosu ohrozit. Do roku 2050 by teploty mohly vzrůst o tři procenta a dešťové srážky klesnout o desetinu. To vše v oblasti, kde už nyní letní teploty šplhají až k 48 stupňům.

„Pokud teploty stoupnou o jeden až dva stupně, jak vláda předpokládá, a přijde větší sucho, tak budeme mít potíže,“ řekl Bloombergu výkonný ředitel firmy Rooibos Martin Berg, největšího zpracovatelského závodu v zemi. Guy Midgley z Jihoafrického národního institutu pro biodiverzitu obavy mírní. Rooibos je podle něj „přivyklý na drsné podmínky“.

Rooibosu je přisuzována celá řada kladných vlivů na zdraví. Loni publikovaná studie biotechnologické firmy MC2 Biotek Group naznačuje, že čaj z rooibosu pomáhá při léčbě obezity a cukrovky. Využití nachází i v kosmetickém průmyslu. Domorodci jej používají při léčbě alergií a zažívacích obtíží.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info