Výroba a ceny komodit živočišného původu v EU v roce 2011

Cena zemědělských výrobců mléka oscilovala v roce 2011 okolo průměrné hladiny 34 eurocentů za litr. Jak uvedla Evropská komise ve své statistické ročence, v meziročním srovnání byla vyšší o 11 %. Podle odhadů EK došlo v uplynulém roce k nárůstu dodávek mléka o 2 % na celkových 138 mil. tun.

Produkce mléka včetně přímého prodeje v loňském roce i přes pokles početních stavů dojnic o 0,8 % na celkových 22,9 mil. hlav (k výraznému snížení  početních stavů dojnic došlo především v Rumunsku a v Itálii) vzrostla o 1,5 % na 151,4 mil. tun. Hlavní mléčné výrobky v meziročním srovnání dále zdražovaly: průměrná cena másla v průměru vzrostla o 15 %, sušené odstředěné mléko o 8 % a sýr eidamského typu o 11 %. Průměrná mléčná užitkovost krav v EU se v meziročním srovnání zvýšila o 1,9 % na 6 431 kg.

Produkce hovězího masa podle EK stoupla o 1,8 %. I přes nestabilní vývoj na trhu v průběhu roku došlo k nárůstu ceny hovězího masa o 1,8 %. V obchodě s třetími zeměmi zůstala EU netto exportérem, celkový objem vyvezeného zboží se podařilo zvýšit o více než 30 %. To je přičítáno především silné poptávce ze strany Ruska a dočasného otevření tureckého trhu, které trvalo od konce roku 2010 do poloviny roku 2011. Ankara ale již v červnu 2011 opět zvýšila celní přirážku s cílem zvýhodnit místo dovozu masa dovoz živých zvířat. Výsledkem těchto opatření bylo trojnásobné navýšení objemu exportovaného hovězího masa a pětinásobné zvýšení počtu vyvezených živých kusů skotu. Současně se snížil objem hovězího masa dovezeného ze třetích zemí o 10 %, což bylo podle EK způsobeno hlavně limitovanou nabídkou masa jihoamerické a africké provenience.

V chovu prasat došlo v roce 2011 k další koncentraci početních stavů. Produkce vzrostla o 1,7 %, zatímco celkový počet prasat mírně poklesl. Z pohledu bruselských expertů nářky zemědělských výrobců na malé rozpětí cen a nákladů přinejmenším na konci roku 2011 neměly žádné opodstatnění. Marže v tomto období opět dosahovala pětiletého průměru. Průměrná cena poraženého jatečného prasete ve výši 153,20 € o 13 € předčila cenu z roku 2010.

Jako výjimečný označila Komise rok 2011 z pohledu exportérů. Poprvé se podařilo najít odbytiště pro více než 3 miliony tun vepřového masa včetně vedlejších produktů, což bylo o pětinu více v porovnání s rokem 2010 a odpovídá to přibližně 12 % celkové produkce EU. Nejvýznamnějšími trhy byly Čína a Rusko.

Produkce drůbežího masa se podle Komise zvýšila o 0,4 %. Zatímco se objem dovozu se zvýšil pouze o 3 %, vyvézt se podařilo o 13 % více drůbežího masa. Nejvýznamnějšími odbytovými mimoevropskými trhy byla Čína, Střední Východ a Afrika. (AgE)

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info