Babiš smí koupit United Bakeries, jen pokud prodá některé pekárny

Podnikatel Andrej Babiš může s podmínkami koupit velké konkurenční pekárny United Bakeries. Antimonopolní úřad ale fúzi podmínil prodejem některých pekáren, které spadají do Babišova impéria Agrofert.

Babiš, který už vlastní konkurenční Penam, bude muset některé pekárny odprodat. Vzniklý subjekt proto nebude tak velký, jak se původně předpokládalo. Informoval o tom šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Jeho úřad se ke sloučení pekárenských firem už na konci minulého roku stavěl skepticky.

Které pekárny má skupina nabídnout k prodeji, Rafaj nicméně neuvedl s odkazem na obchodní tajemství. Původně měla skupina zahrnovat 25 pekáren. Rozhodnutí je nepravomocné, Agrofert se proti němu může odvolat.

"Fúze ve své původní podobě vzbuzovala vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Závazky mají vytvořit prostor pro konkurenci na trhu," uvedl Rafaj. Případem se antimonopolní úřad zabýval od loňského října. Patřil k nejsložitějším, které v posledních letech řešil. Pokud by úřad bez výhrad s obchodem souhlasil, měl by majitel Agrofertu na trhu s pečivem zhruba třetinový podíl.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů.

Z potravinářských podniků patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti. Na žebříčku Czech Top 100 nejvýznamnějších firem v ČR z hlediska tržeb patří Agrofert Holdingu pátá příčka.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info