Doporučený příjem bílkovin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal doporučení pro příjem bílkovin obyvatelstva (PRI). PRI stanovuje obsah živin ve výživě spotřebitelů podle věku a pohlaví, potřebných k zajištění zdravé stravy. Uveřejnění údajů o spotřebě bílkovin doplňuje EFSA poslední stav prací na doporučených nutričních dávkách. PRI zařazuje do stravy jak živočišné, tak i rostlinné bílkoviny. Hlavním zdrojem bílkovin ve stravě dospělých Evropanů je, podle souhrnné databáze spotřeby potravin EFSA, maso a masné výrobky následované obilovinami a jejich produkty a mlékem spolu s mléčnými výrobky.

Panel EFSA pro nutriční produkty a alergie uvádí pro PRI u dospělých, mládeže a dětí tyto dávky:

Dospělí (včetně seniorů) 0,83 g denně na 1 kg tělesné hmotnosti. Děti a mladiství mezi 0,83 g-1,31 g na 1 kg v závislosti na věku. Těhotné ženy – zvýšený denní příjem: 1 g v 1. trimestru, 9 g ve 2. trimestru, 28 g ve 3. trimestru. Kojící matky – zvýšený denní příjem: 19 g v prvních 6 měsících laktace, potom 13 g na 1 kg tělesné hmotnosti.

Bylo zjištěno, že spotřeba bílkovin u evropské populace je přiměřená pro všechny skupiny obyvatel. Vychází-li se ze srovnávacích přehledů národní spotřeby potravin je průměrný příjem bílkovin dospělých Evropanů 0,83 g na osobu a den (mezi 67 g a 114 g pro muže a mezi 59 g a 102 g u žen), což odpovídá PRI.

Panel též sleduje různé zdravotní výsledky, které by mohly být spojovány s příjmem bílkovin – jako zdravotní stav kostí, tělesná hmotnost, svalová hmota a funkce ledvin – zároveň ale zjišťuje, že dostupná data jsou ještě nedostatečná pro odvození PRI z těchto výsledků.

Fleischwirtschaft International, 2012, 27, č. 1, s. 6 ISSN 0179-2415

Reference intakes for protein

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info