TZ - Ministerstvo zemědělství se zúčastní mezinárodního veletrhu Víno & Delikatesy

Tři stovky vystavovatelů se zúčastní 15. ročníku mezinárodního veletrhu Víno & Delikatesy, který zítra začíná v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Bubenči. Největší expozice vín, destilátů a ostatních nápojů včetně pochutin v nových zemích Evropské unie, se zúčastní 300 vystavovatelů.

„Ve stánku Ministerstva zemědělství se představí Oddělení pro víno, které seznámí odborníky i laiky s informacemi, které se týkají vinařství, legislativy a také s rozdělením vinařských oblastí v České republice. Jsme sice malou zemí, ale máme zajímavé vinařské regiony, které se soustředí především na výrobu kvalitních vín,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

V rámci stánku MZe se návštěvníci mohou seznámit i s činností Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i – Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně a Národního zemědělského muzea, jehož zástupci je informují o muzejních expozicích ve všech pobočkách v České republice. Informace o bezpečnosti potravin a legislativy v potravinářství poskytnou pracovníci Úřadu pro potraviny. Největší stánek na veletrhu, a to o rozloze 160 metrů čtverečních, bude mít Státní zemědělský a intervenční fond, který představí delikatesy pod značkou Klasa a Regionální potravina.

První den veletrhu je již tradičně zaměřen na domácí vína a jeho vrcholem bude ocenění vinařů. Obdrží Cenu za nejúspěšnější víno, které uděluje premiér ČR, a Cenu za nejlepší víno, tedy cenu ministra zemědělství. Novinkou je, že nejlepší zahraniční víno získá cenu primátora hlavního města Prahy. „Našim vinařům se daří vyrábět kvalitní vína, což dokládá řada ocenění na tuzemských, ale i mezinárodních soutěžích a výstavách ve světě. A to, že v nelehké zahraniční konkurenci obstojí a mají čím dál větší respekt, je především díky jejich tvrdé práci,“ uvedl ministr Bendl.

Druhý den bude věnován bulharským vínům a uskuteční se také charitativní aukce archivních vín. Její výtěžek, určený pro záchranu dětí ze suché oblasti afrického Sahelu strádajících těžkou podvýživou, převezme zástupce UNICEF. Třetí, závěrečný den veletrhu Víno & Delikatesy, bude patřit nové společnosti La Botella, která na český a slovenský trh dováží prémiová vína z nejuznávanějších vinařských regionů Španělska a Itálie.

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info