Evropská komise chce povolit stopy GMO v potravinách

Evropská komise plánuje uvolnit striktní politiku nulové tolerance pro geneticky modifikované rostliny, které nejsou v EU povoleny.

Evropská komise plánuje uvolnit striktní politiku nulové tolerance pro geneticky modifikované rostliny, které nejsou v EU povoleny. Jako již u krmiv, tak i u potravin by nyní měly být tolerovány kontaminace GMO v nepatrném množství, pokud zůstanou pod prahovou hodnotou 0,1 %, což je hranice technické prokazatelnosti, a budou považovány za nezávadné, oznámil portál transgen. O to se zasadily především olejové mlýny, protože zpracovávají dodávky sóji jak na krmiva, tak i na základní potravinářské suroviny. Proto nelze provádět rozdílná nařízení.

Již v roce 2011 předložila Evropská komise první návrh na „technické řešení“, který členské státy EU po několika diskusích většinově odsouhlasily, uvádí portál dále. Podle něho by mohly být do EU dováženy zemědělské produkty, v nichž byly nalezeny stopy v EU nepovolených GM rostlin, pokud zůstane podíl pod hranicí technické prokazatelnosti 0,1 %. Kromě toho musí být pro příslušné geneticky modifikované rostliny v EU podána žádost o povolení a musí být k dispozici uznaná metoda průkaznosti. V minimálně jedné produkční zemi musí být rostliny povoleny a hodnoceny jako bezpečné.

Zatím není jisté, jestli Evropská komise pro svůj návrh získá nutnou většinu členských států. Skupina odpůrců genových technologií odmítá každé zmírnění nulové tolerance a vyvíjí tlak na vládu.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-EU-Kommission-will-GVO-Spuren-in-Lebensmitteln-erlauben-827539.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info