Výkupní cena mléka opět radikálně klesla

Výkupní  cena mléka klesá od začátku roku. Nejvíce cena spadla v březnu.  Potvrdili to téměř všichni chovatelé dojného skotu na Rakovnicku. Pro ně to znamená, že mléko produkují opět hluboko pod výrobními náklady.

Ještě v průběhu loňského roku  se výrobní náklady na litr mléka pohybovaly v celostátním průměru okolo osmi korun padesáti haléřů.  Nyní se šplhají k devíti korunám.

Stoupla cena krmných komponentů, například řepkového šrotu, a hlavně cena nafty (od roku 2010 zhruba o deset korun za litr).

„Cena šla nejvíce dolů v březnu. To jsme dodávali litr  v průměru za osm korun, sedm setin haléře.

Ještě měsíc před tím to bylo za osm korun dvacet pět haléřů," potvrdil Jiří Růžička, předseda družstva Agro Malinová, které dodává mléko  do kralovické mlékárny přes mlékařské družstvo Kralovice.

Stejně jsou na tom všichni chovatelé dodávající přes toto družstvo. Přitom cenu za dodané mléko teď sjednávají až měsíc pozadu.

Ve společnosti Zem-Invest Mutějovice  chovají na dvě stě kusů dojnic. Denní dodávka činí zhruba čtyři tisíce litrů mléka. To jde do mlékárny Pragolaktos.

Výkupní cena klesá od nástupu zimy. V průběhu loňského roku se pohybovala mezi 8,40 a 8,45 Kč za litr.

„Nyní litr dodáváme za sedm korun osmdesát haléřů," informoval Zdeněk Rosa. Protože je mléka na trhu nadbytek, předpokládá se, že výkupní cena půjde během roku ještě  více dolů.

Autor: Šárka Hoblíková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info