Začaly růst houby, je jich však málo

Houbařská sezona se zatím rozjíždí velmi pomalu. Jarní houby sice začaly růst, ale kvůli nedostatku vláhy je jich málo, řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Zároveň však věří, že v květnu se situace zlepší.

Pozorní houbaři tak mají nyní šanci nalézt v lesích houby, které obvykle v dubnu rostou, a to smrže, kačenky nebo ucháče. Právě kačenky jsou podle mykologa první dobré jarní houby, rostou ale v teplejších oblastech, jako je například Český kras, případně České středohoří, na horách je tedy lidé nenajdou. "Letos je i jejich růst ale slabší," uvedl Landa.

Někde podle něj už vyrostly i tmavobělky žlutavé, které však sbírají většinou jen houbařští znalci. Totéž platí i pro choroše šupinaté, které rostou ponejvíce na stromech listnatých stromů a ke konzumaci se hodí jen jejich mladé plodnice.

V lesích mohou lidé narazit i na penízovky smrkové a provázkové, které rostou na šiškách ležících v půdě. Jejich kloboučky jsou však malé a lidé by jich museli nasbírat hodně, aby z nich něco měli, uvedl Landa a dodal, že sporadicky se už začaly objevovat i první májovky a během května by se k nim měly přidat i podtrnky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info